Frågor och svar om kompis

24 Aug 2002, 00:02 371
Kille, 0 år
Question


Hej! Jag är en kille på 17 år som har några små få problem.

Det är så att jag har aldrig någonsin haft en flickvän och känner mig därför ensam. Jag har kompisar, men det känns ändå som om det är någonting som saknas, något mer intimt.
Jag har heller aldrig varit med en tjej. Inte haft samlag och har till och med aldrig kysst någon! Visst, jag är lite blyg och kanske inte så framåt som många andra killar är... kanske är det så att jag väntar på att tjejen ska komma till mig istället... jag borde kanske då försöka våga ta egna initiativ, men är som sagt ganska blyg.

Jag vet faktiskt inte vart problemet ligger. Jag ser bra ut och har en fin kropp. Är 176cm lång och väger 70kg. Är också ganska social och går på fester med kompisar.

Jag vore tacksam för ett svar som kanske kan hjälpa att stärka mitt självförtroende lite grann... för det är nog kanske där det största problemet ligger, självförtroendet? Och hur ska jag då bättra på det?

Jag går också och oroar mig för när min sexuella debut ska äga rum... det känns som man har en klocka som tickar hela tiden och ju längre tiden går så samlar alla andra runt omkring mig sexuella erfarenhet, medan jag är lika oviss som alltid.
Jag är också orolig för hur jag kommer att prestera då debuten väl äger rum... jag vet inte om jag kan tillfredställa henne tillräckligt med min bristande erfarenhet.

Som sagt, skulle vara tacksam om någon av er skulle kunna ta er tid och skriva ett svar som är lite tröstande.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att träna upp sitt självförtroende handlar mycket om att man ett steg i taget försöker göra det man är rädd för, säga det man inte vågar, ta den där kontakten som man egentligen längtar efter osv. Det finns liksom inga genvägar till ett bra självförtroende, utan man måste helt enkelt börja träna upp det genom att skaffa sig själv erfarenheter som gör att man växer som människa. Men som jag sade så gäller det att ta ett steg i taget för att man själv skall klara av det. Så om det nu är så att du är blyg, och inte tar några initiativ, så skulle du kanske sätta dig ner och fundera över vilka initiativ du hade velat ta om du inte varit så blyg. När du kommit fram till vilka initiativ du egentligen skulle vilja ta, så är det dags att börja planera hur du kan börja för att du skall kunna ta dig till det som är ditt mål. Eftersom du tydligen går på en del på fester och umgås socialt så har du ju ypperliga tillfällen att tex bestämma för dig själv att du till och börja med ska gå fram och ta kontakt med någon tjej som intresserar dig vid nästa fest. Du kan ju tex bestämma att du hädanefter skall ta kontakt och prata minst fem minuter med en intressant tjej. Du kan ge dig själv lite hjälp i början genom att fundera ut samtalsämnen innan, eller att du helt enkelt bestämmer dig för att du skall ge tjejen en komplimang för typ något hon har på sig, eller något bra hon gjort. När du har gjort det på säg tre fester kanske du är redo för nästa steg. Det skulle kunna vara att bjuda upp tjejen som du är intresserad av (om ni nu är ute någonstans där det är dans vill säga), eller att du tex utökar tiden du skall prata med tjejen. Ytterligare nästa steg kan vara att du bestämmer dig för att du skall föreslå tjejen något ni kan göra tillsammans, typ gå och fika, gå på bio, eller vad som helst som intresserar dig och som kan tänkas intressera henne.

Det här var bara exempel på hur man kan lägga upp sin ”självförtroendeträning” och självklart måste du anpassa det hela till din situation och hur det brukar se ut på era fester osv, men jag tror att du förstår principen. Så använd din fantasi och fundera ut hur du skall kunna få det självförtroende du önskar och inte vara så passiv som du beskriver dig själv vara. Och tänk på att det gäller att lägga ut ”träningen” i så små steg så man känner att man har en chans att klara det även om man kan få ta i lite. Tänk också på att i dom fall man inte får den reaktion man önskar så gäller det att inte bara ge upp och tänka att det inte är någon idé. För även i dom situationerna kan man lära sig något som man kan ha nytta av till nästa gång, bara man lyckas hantera sin besvikelse på bra sätt.

När det sedan gäller det här med sexuella erfarenheter osv, så tycker jag inte att du skall bekymra dig. Du är inte på något sätt ovanlig som inte har några sådana erfarenheter när du är 17 år. Ibland kan det kanske verka som om alla jämnåriga är så erfarna, men oftast stämmer inte den uppfattningen med hur det verkligen förhåller sig. Jag tycker heller inte du skall bekymra dig om sexdebuten då det definitivt inte handlar om att man skall prestera vid ett sådant tillfälle. Om du hittar en tjej som du känner varmt för och hon har samma typ av känslor för dig, så är det viktigaste att man är rädda om varandra, visar respekt för varandra och tillsammans jobbar för att både sexlivet och förhållandet som helhet skall funka. Det är ingen som förväntar sig att du skall kunna en massa om hur man tillfredsställer en tjej, och för den delen är det så olika hur olika tjejer vill ha det och vad dom tycker är skönt, precis som för killarna. Därför handlar det mycket om att man i lugn och ro skall lära känna varandras kroppar och vad som fungerar, och då måste man även tillåta sig att göra fel ibland. Och om man bara pratar med varandra så löser man denna typen av problem, så se det inte som något du skall prestera, utan var dig själv, uttryck dina egna behov och var beredd att lyssna till hur hon känner och vill ha det så kommer det säkert att funka bra med tiden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar