Frågor och svar om svartsjuka

24 Aug 2002, 00:11 196
Annat, 0 år
Question


Jag undrar varför jag är svartsjuk på det som varit innan mig i min killes liv?Har jättesvårt att acceptera att han har ett "förflutet"fast jag själv har det !

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan inte svara på varför du är svartsjuk på hans förflutna eftersom jag inte känner dig, men oftast har det här med svartsjuka att göra med hur säker man känner sig både på sin partner, men främst hur säker man känner sig i sig själv. Många människor går nämligen runt med en rädsla för att bli lämnade, sårade, övergivna, eller har andra typer av känslor som kan yttra sig som svartsjuka. Men det kan vara väldigt individuellt vad det är som är drivkraften bakom svartsjukan hos varje enskild person. Hos dig finns det uppenbarligen något som stör dig med att du inte är den ”enda” i hans liv, utan att han haft andra före dig. Och det du kan försöka göra är att gå på upptäcktsfärd i dom här känslorna, och försöka komma på varifrån dessa känslor kommer. Det vore bra om du kunde involvera din kille i den här lilla upptäcktsfärden genom att ni tillsammans tex slår era kloka huvuden ihop och funderar över vad i ditt liv nu och tidigare som kan hänga ihop med din svartsjuka. Det viktiga här att alltså att du ensam, eller tillsammans med din kille börjar fokusera på dig själv och lägger energi på att försöka förstå dina egna känslor istället för att du låter svartsjukekänslan fara iväg med dig och kanske t o m få dig att gräla på din kille. Och när du väl kommit på orsaken till det hela, är det också lättare att börja försöka göra något åt det hela. Vill du ha hjälp med detta kan du vända dig till närmaste Ungdomsmottagning tex, men många gånger reder man också ut sådant här själv, eller tillsammans med sin partner om problemen inte blivit alltför stora.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar