Frågor och svar om kompis

18 Sep 2000, 00:00 172
Annat, 0 år
Question


Kan man ha för många kompisar?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Egentligen inte, men det finns samtidigt en risk för att du inte kan engagera dig tillräckligt för att få riktigt nära kompisar om man har alltför många att bry sig om. Ur psykologisk synvinkel är det bättre att ha någon nära kompis (någon som man kan vara lite mer sig själv inför, utan att hela tiden behöva pejla och tänka på så mycket), än många som man inte känner så bra. Men det ena utesluter inte det andra, så varför inte försöka få någon nära kompis och sedan ha flera andra som du kanske inte känner lika bra. Man kan ju ha kompisar till lite olika saker t ex någon som man snackar med om jobbiga situationer, någon man festar tillsammans med, någon man pluggar eller arbetar tillsammans med, någon man tränar med, någon man går och kikar i affärer med, osv.

Livet innehåller faktiskt olika psykologiska skeden, där synen på kompisar kommer att förändras, så därför är det inte säkert att vad som passar bäst idag kommer att göra det om ett år. Eller om du tänker tillbaka ett par år, så var det nog lite skillnad. Kom bara ihåg att den gyllene regeln är att hela tiden försöka lura ut vad du trivs bäst med, för att sedan försöka få till det så bra du kan.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar