Frågor och svar om kompis

24 Aug 2002, 15:31 112
Tjej, 0 år
Question


Jag har flera kompisar som har ganska dåligt självförtroende. Hur kan jag göra för att hjälpa dem att få ett bättre självförtroende?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Sina kompisar kan man hjälpa på olika sätt. Men det beror en hel del på hur deras dåliga självförtroende visar sig. En människa brukar ju nämligen ha vissa områden där det dåliga självförtroendet visar sig mest, medan hon/han kan känna sig ganska säker på vissa saker. Men om vi nu tex säger att en av dina kompisar är väldigt bra på matte, och att teckna och sjunga, medan han/hon känner sig väldigt osäker när det gäller att ta kontakt med andra, vågar inte prata inför klassen, och har komplex över sitt utseende så gäller det att både försöka förstärka dom sidor där han/hon känner sig bra, samtidigt som man pushar och uppmuntrar henne/honom på dom områdena där osäkerheten visar sig.
Att förstärka dom sidor där han/hon känner sig ganska säker kan innebära att man uppmärksammar vad personen gör, säger att det är bra och även att man berättar hur bra han/hon är, eller hur bra hon/han har gjort något inför andra så han/hon själv även hör det. Inte så att man behöver skryta över sin kompis, men att ge positivt beröm till personen direkt och även inför andra kan man göra ändå. Generellt är vi nämligen allihop dåliga på att ta fasta på våra vänners positiva sidor och ge beröm öppet, så där kan man alltid bli bättre.
Att sedan pusha honom/henne på dom områden där hon/han inte har något självförtroende innebär att man försöker peppa personen till att prova på saker som han/hon inte vågar. Då gäller det att man är positiv och stöttande, men att man aktar sig för att pressa eller tjata på personen. Man kan mer visa på möjligheterna att göra något, ge tips och råd och komma med idéer. Där är det också viktigt att ge beröm och tex brista ut i: ”Vad himla bra du gjorde det där!”, eller ”Vad fin du blev!” när kompisen väl försöker göra något som han/hon normalt inte vågar, eller efter att man tex tillsammans har fixat lite med kompisen utseende och försökt lyfta fram det fina som alltid finns där.
Det finns självklart mer man kan göra för att lyfta andra människor och på det sättet öka deras självförtroende, men om du använder din fantasi kommer du nog på fler idéer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar