Frågor och svar om misshandel

24 Aug 2002, 15:37 177
Tjej, 0 år
Question


Hej!
Jag undrar vad man ska göra om nån man känner blivit misshandlad hemma, ska man låta det vara, lr?
Kan typ inte anmäla känns dumt.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du frågar efter vad man ska göra, och då är det faktiskt att polisanmäla det, även om det känns dumt. Våld i hemmet ska inte få förekomma och en av orsakerna till att det fortfarande är så pass vanligt som det är, är faktiskt att alldeles för få anmäler.
Nu förstår jag mycket väl att det kan vara svårt att anmäla när det gäller ens kompis, flickvän eller någon annan man kanske känner, så om det är möjligt tycker jag att du skall prata med den personen som blev misshandlad och försöka få henne/honom att anmäla det hela, men annars är det bra om du anmäler det själv. Polisen har även en så kallad tipstelefon dit man kan ringa och anmäla brott anonymt, och på det sättet kan du anmäla det utan att du behöver stå för det själv om det är jobbigt för dig. Men jag tycker absolut inte att du skall låta det vara, för även om en förälder som typ tappar besinningen en gång och ger sitt barn en örfil eller något liknande, ofta lär sig av sitt misstag och inte gör om det, så är det alltför vanligt att den som misshandlar har en tendens att fortsätta använda våld. Och kan man förhindra det på något sätt så ska man det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar