Frågor och svar om gravid

25 Aug 2002, 20:37 168
Tjej, 0 år
Question


hej jag och min pojkvän har varit tillsammans i 7 månader men nu har han gjort slut och blev tillsammans med någon annan,men det är inte det som sårar mej så mycket utan han gjorde slut när han visste att jag var gravig och det var jävligt taskigt tycker jag då!han visste om det så då kan man bara vara dum i huvudet enligt mej då om man gör slut när sin flickvän e gravid!jag fick inget stöd från honom alls han brydde inte dig!allt han bryr sig om nu är sin nya flickvän!jag bryr mej inte så mycket om dem två utan vd han gjorde mot mej!det är snart tre veckor sedan han gjorde slut och jag har gjort en abort men jag mår så himla dåligt!min bästa kompis fick följa med mej för jag ville inte att min familj skulle få reda på något!jag var så himla rädd för att göra en abort och allt jag ville var att min pojkvän skulle följa med dit!men när jag en dag för inte så länge sedan så gick jag till ungdomsmottagningen för att prata med någon och samtidigt förstod jag att han aldrig var bra för mej och att det var bra för mej att det tog slut och att jag igentligen inte behövde hans stöd!men jag vill inte vara ledsen även om det är normalt att göra det!snälla hur ska jag göra??????????????????från en med mycket problem!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har varit med om något väldigt jobbigt. Dels aborten, men också att din kille svek. Så på det sättet är det som du säger helt normalt att du känner dig ledsen. Och visst kan det vara så att man i ett sådant här läge inser att den kille man har inte är bra för en, och att det i längden är lika bra att det tog slut, men att få den kunskapen brukar hjälpa en längre fram. När man väl står mitt uppe i det och ska klara en så jobbig sak som en abort själv så längtar man ändå oftast efter stöd och att slippa att gå igenom allt själv.
Om jag förstod dig rätt så har du varit på Ungdomsmottagningen och pratat med någon där. Jag förstod dock inte om du har fortsatt kontakt med någon där eller om det bara var något tillfälligt. Jag tror nämligen att du skulle må lite bättre av att få prata om din situation och det du gått igenom, varför jag tycker du skall försöka få en kontakt på Ungdomsmottagningen igen om du nu inte redan har det. Du kan också söka en kuratorskontakt där du gjorde aborten då dom brukar ha kuratorer på mottagningarna som bara jobbar med den här typen av problem.
Sedan är det ju så att du kan göra en del på egen hand också. Har du tex funderat på att prata med din gamla pojkvän om hur du känner det? För många känns det nämligen oftast bättre om dom känner att dom fått säga vad dom känner och tänker till den dom känner sig svikna av, och det kanske skulle hjälpa dig också. Du skulle ju tex kunna ringa upp honom och be att få träffa honom. Berätta sedan för honom hur du har haft det och hur du känner det inför vad han har gjort. Kanske är det så att han har saker att säga dig också som gör att ni kan skiljas som vänner, eller så kanske han inte har någon förklaring eller ursäkt överhuvudtaget, men då har du i alla fall fått lätta ditt hjärta och fått ur dig hur du känner det. Fundera över om det kan vara något alternativ för dig. För tyvärr finns det inga genvägar till att sluta vara ledsen över en sådan här sak, utan man måste försöka jobba på själv, eller tillsammans med någon som hjälper en. Men hur du än väljer att göra med din före detta kille, så tveka inte att sök hjälp på Ungdomsmottagningen, eller den mottagning du gjorde aborten på, för det kan vara jobbigt nog att gå igenom en abort även om man har sin killes stöd.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar