Frågor och svar om kompis

18 Sep 2000, 00:00 213
Annat, 0 år
Question


Varför är vissa mer populära än andra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Detta handlar dels om att den mänskliga rasen faktiskt också tillhör djurriket, och precis som du säkert sett hos djuren finns det en primitiv (instinktiv) strävan efter att vi dras till eller gärna vill umgås med personer som har "starka" sidor, och dels att vi genom vår uppfostran påverkas att uppfatta värderingar om vad det innebär att vara en lyckad människa.

Dom här starka och lyckade sidorna kan vara mycket olika saker som t ex snäll, smart, glad, snygg, stark fysiskt, stark psykiskt (bra självförtroende), generös, påhittig, pålitlig osv. Naturligtvis styr inte detta allting, men det finns där någonstans i djupet av oss själva, även om vi inte direkt ser på oss själva som vare sig djur eller uppfostringsprogrammerade individer… För vi människor är alldeles för komplicerade psykologiskt för att man ska kunna säga att det bara beror på det ena eller det andra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar