Frågor och svar om p-piller

26 Aug 2002, 21:12 259
Kille, 0 år
Question


Hej! Jag undrar om man kan bli gravid om man äter p-piller, och har oskyddat sex precis innan mensen. Hon sa att man inte äyer p-piller då, men ägglossningen borde väl ändå ha stoppats? Jag och min flickvän hade nämnligen sex dagen innan hennes förväntade mens, och jag tror inte att så mycket sperma kom in i henne. Men hennes mens är sen nu, och vi är givetvis oroliga. Frågan är alltså om man kan bli gravid även om man äter p-piller, men har sex precis när man inte gör det.

Svar

Om man äter p-piller så har man ett graviditetsskydd även under den vecka som man gör uppehåll med p-pillren eller äter så kallade "sockerpiller". P-pillret påverkar bland annat så att ägglossningen uteblir. Att mensen är försenad kan bero på att din flickvän är orolig och då kan mensen hoppa över någon dag.Om den uteblir mer än en vecka så bör hon göra en graviditetstest för säkerhets skull. Graviditetstesten finns att köpa på apotek eller kan ni vända er till ungdomsmottagningen på er ort för att få hjälp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar