Frågor och svar om kompis

18 Sep 2000, 00:00 200
Annat, 0 år
Question


Min kompis pratar skit om mig bakom min rygg!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Den här jobbiga situationen har egentligen bara en enda lösning och det blir mitt perspektiv nämligen; att ta ett snack med din kompis. Anledningen till det är att du dels får höra vad kompisen har att säga om det direkt till dig istället för att det kommer genom andra, och dels att du får ett tillfälle att säga vad du tycker om det. En sådan här situation har enligt min erfarenhet ofta att göra med någonting som din kompis är avundsjuk på som t ex pengar, prylar, andra kompisar, utseende, charm, smarthet, andra personliga egenskaper (att kunna dansa, spela, sjunga mm).

Tänker du noga efter på vad jag sagt här och funderar vidare på hur det ligger till med dig och din kompis, kommer du sannolikt fram till att visst snackar kompisen skit om dig, men du har ändå på sätt och vis övertaget. Och klarar du av att ta ett riktigt snack med henne/honom kan ni kanske reda upp det här och bli bättre kompisar än ni någonsin varit. Fast ibland kan det faktiskt kännas bättre att bara be personen dra åt pipsvängen och skippa allt snack. Och det tycker jag man kan kosta på sig någon gång emellanåt. Psykologiskt sett benämns detta som en typ av akut integritetsmarkering där man stärker sin självkänsla genom att direkt protestera mot den orättvisa behandling man blivit utsatt för. Kom bara ihåg att jag sade någon gång emellanåt. De andra gångerna anser jag bestämt att du ska försöka ta ett snack med kompisen..!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar