Frågor och svar om familj

27 Aug 2002, 10:47 157
Tjej, 0 år
Question


Hej! Jag tyckte inte att mina föräldrars skilsmässa var det minsta jobbig... å andra sidan flyttade vi samtidigt... åsså skulle jag börja skolan samtidigt, men i alla fall... Alla jag träffat har sagt att deras föräldrars skillsmässa va jätte jobbig... e ja onormal?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, du är inte onormal som inte upplevt dina föräldrars skilsmässa som jobbig. Det är så många saker som spelar roll för hur man upplever det hela, där mycket beror på hur föräldrarna kan förklara för barnen vad som pågår, hur man ordnar det rent praktiskt med flytt och annat, samt om föräldrarna är väldiga ovänner och om dom kan sköta sina eventuella konflikter utan att blanda in barnen. Det finns många andra saker som också spelar in för hur man upplever det hela, men det här var några exempel. Jag önskar att fler barn/ungdomar, med föräldrar som skiljer sig, fick uppleva att en skilsmässa inte behöver vara bara elände och olycka, utan att det kan funka bra utan att man behöver göra varandra illa, men tyvärr så finns det ofta för mycket sårade känslor med i bilden varför många upplever det hela som oerhört jobbigt. Men jag är glad för att du slapp känna och uppleva den typen av jobbiga känslor, för det är inget att stå efter.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar