Frågor och svar om här kan man få hjälp!

30 Aug 2002, 13:49 326
Annat, 0 år
Question


Jag ska gå rakt på sak. Jag är en kille som känner att livet bjuder på mera elände än saker som jag kan finna stimulerande. Jag skulle förmodligen hålla på med någe som droger, alkohol, tröstäta eller kanske till och med bli religiöst troende och börja gå i kyrka varje söndag men inget av just dom alternativen låter särskilt lockande.
Är helt enkelt trött på större delen av vardagen/samhället jag lever i.
Hade tagit livet av mej för länge sen om de inte hade varit för mitt seglivade tålamod. Men så kom jag nyss på den braita ideen att söka hjälp. Vad finns de för hjälp att få?
Har inga pengar och vet inte vart jag ska vända mej.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag är glad för att du har ditt tålamod, för många gånger kan det vara så i livet att man tycker att eländet verkar breda ut sig medan man får kämpa för att se det positiva och stimulerande. Det är i dom lägen man behöver sitt tålamod, för när man levt lite längre tid märker man nämligen att balansen mellan elände och positiva saker skiftar och att det kan gå som i perioder. Dessutom märker man att man blir bättre och bättre på att hantera eländet, och snabbare ser det stimulerande och positiva som många gånger finns där i skuggan.
Så visst är det en smart idé att söka hjälp när man känner att eländet överskuggar allt annat, och då är det sannolikt en samtalskontakt som gäller, för då kan man få den där inputen som gör att man börjar komma på rätt spår igen, och man tar samtidigt ett steg i sin egen utveckling vilket oftast känns stimulerande i sig.
Det du kan göra är att vända dig till närmaste Ungdomsmottagning. Där finns kuratorer och ibland även psykologer, varför du kan få en samtalskontakt där. Det är helt gratis. Gå in under länken "Din mottagning för att hitta adress och telefonnummer.
Ytterligare alternativ är att du söker dig till psykiatrin. Dom har öppenvårdsmottagningar där det också finns kuratorer och psykologer som kan hjälpa till i sådana här lägen. Det skiftar dock mellan olika landsändar när det gäller eventuell kostnad. Är man under 18 och går på barnpsyk är det så vitt jag vet gratis för det mesta, men inom vuxensidan skiljer det en del beroende på vart man bor och vem man går till. Ibland är det tex gratis att gå till kuratorn, medan psykologsamtal kan ha en avgift på typ 100kr. Ring dit och fråga vad som gäller om du är intresserad. Du hittar numret på dom blå sidorna i telefonkatalogen. Där står också numret till sjukvårdens växel, och dom kan koppla dig om du inte hittar direktnumret.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar