Frågor och svar om självmordstankar

31 Aug 2002, 18:23 134
Annat, 0 år
Question


Hej! nyss hängde sig min tjej kompis bästa polare för att han var deprimerad :( och nu vill inte min kompis göra nånting. Ja har försökt med allting men det enda hon vill är att ta självmord och att detta aldrig kommer gå över. Vad ska jag göra?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att ens bästa kompis hänger sig är en omskakande upplevelse att vara med om. Uppenbarligen påverkas din kompis på det sättet att hon tappar lusten att leva själv och tycker allt känns meningslöst, och det är inget ovanligt sätt att reagera på när man blir överväldigad av sorg. Det är också lätt hänt i en sådan situation att man inte ser någon ljusning, då känslan av sorg kan vara så stark att man inte ens kan föreställa sig hur den skall kunna släppa sitt grepp om en. Det är där man kan komma in som vän, och försöka stötta och visa att det finns en väg att kunna leva ett bra liv trots sorgen man bär på. Det kan man göra genom att bara finnas till hands, lyssna när kompisen behöver prata osv. Men som jag sade från början är det en så pass omskakande upplevelse att vara med om ett självmord, att det oftast inte räcker med stöd från kompisar. Jag vet inte om hon har någon familj som vet om vad hon varit med om, och om hon får något stöd därifrån? Men om det inte är så tycker jag att du skulle försöka påverka henne till att berätta för någon av sina föräldrar om det nu är så att hon har föräldrar som skulle kunna stötta i ett sådant här läge. Vidare så tycker jag att du skulle försöka motivera henne att gå till Ungdomsmottagningen och träffa en kurator eller psykolog där. Det är nämligen jätteviktigt att man får en chans att bearbeta en sådan här hemsk upplevelse och prata om alla dom tankar och funderingar som ett självmord oftast väcker. Om ni går i skolan kan hon också gå till skolkuratorn eller skolpsykologen om det finns någon sådan.
Skulle det nu vara så akut att du är rädd för att hon kommer att ta livet av sig omgående, så skall du direkt prata med någon vuxen som kan hjälpa till i ett sådant här läge. Jag vet inte hur gammal du är, eller hur gammal din kompis är, men du kan prata med någon av hennes föräldrar, någon lärare, skolsköterskan, skolkuratorn, skolpsykologen, någon på Ungdomsmottagningen, eller du kan ringa direkt till psykiatrin (barn-, och ungdom om hon är yngre än 18 år). Det viktiga är bara att du berättar för någon att hon är i fara, så man kan hjälpa henne innan det är för sent. Din kompis kan förvisso tycka att du sviker henne om du gör så här, men är det akut fara för någons liv, måste man våga göra så. Hon kommer kanske att vara arg på dig i stunden, men längre fram när hon kommit på fötter igen ser hon säkert annorlunda på saken.
Jag är medveten om att det kan vara svårt att avgöra ifall det är en akut risk att hon tar livet av sig eller inte, varför även du kan behöva gå till typ skolkuratorn eller skolpsykologen och prata om hur du ska göra. Du behöver ju i det läget inte säga vem din kompis är.
Jag vet att det inte är lätt i en sådan här situation, men fundera över om du själv kan få henne att söka hjälp på egen hand, om du skall prata med någon för att få hjälp med vad du skall göra, eller om du vet att det är så akut att du måste kalla på hjälp direkt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar