Frågor och svar om kompis

31 Aug 2002, 19:25 217
Annat, 0 år
Question


Om man blir mobbad, hotad, nerslagen och misshandlad, vad ska man söka hjälp då? Jag har sökt hjälp överralt, och nu e mina kompisar mitt ända hopp.. Jag har försökt att tagit livet av mig, men jag misslyckades.. Jag e 14 år. Snälla hjälp mig.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag vet inte vart du har sökt hjälp, eller varför ingen har hjälpt dig, men så här ska du inte behöva ha det. Sedan vet jag inte om det är i skolan som allt hemskt händer, men jag antar att det är det som du menar.
I första hand tycker jag att du skall berätta för någon av dina föräldrar om du inte gjort det redan. Dom borde kunna hjälpa dig i att få slut på trakasserierna och mobbningen. Samma sak gäller dina lärare i skolan, men jag antar att du försökt berätta för dom, annars ska du göra det direkt.
Men går inte det så vänd dig direkt till skolsköterskan, skolkuratorn eller skolpsykologen. Dom brukar finnas på skolan vid vissa tider som brukar stå utanför deras rum på skolan. Det spelar ingen roll vem du går till, men berätta vad du blir utsatt för och säg att dom måste hjälpa dig.
Funkar inte det heller kan du gå till Ungdomsmottagningen som finns i din kommun. Gå in under länken "Din mottagning" på vår hemsida så ser du telefonnummer och adress till den som ligger närmast dig. Där finns kuratorer och läkare som du kan prata med och få hjälp av. Ytterligare alternativ är att du vänder dig till barn-, och ungdomspsykiatrin. Om du tittar på dom blå sidorna i telefonkatalogen så hittar du numret till landstingets växel och dit kan du ringa och be dom koppla dig till barn-, och ungdomspsyk. Berätta för dom om din situation och be om hjälp därifrån om inget annat har fungerat.
Jag vet att det kan vara jobbigt i din situation att behöva kämpa på det här sättet för att få hjälp, och jag kan inte säga något om varför du inte fått hjälp redan nu då jag vet för lite, men om du nu har kompisar som är beredda att hjälpa dig, så använd dom för att få hjälp av vuxna. Be kompisarna följa med till typ skolkuratorn, eller Ungdomsmottagningen. Eller be kompisen ringa till barn-, och ungdomspsyk och få en tid åt dig. Det tror jag är det bästa dina kompisar kan göra i det här läget, för det kan vara svårt för dom att få slut på hemskheterna du blir utsatt för, utan då behöver du vuxnas hjälp. Jag håller tummarna för att du och/eller dina kompisar hittar vuxna som kan hjälpa till, för det ska dom absolut göra i ett sådant här läge. Det har man rätt att kräva även om det kan kännas svårt när man redan känner sig så ledsen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar