Frågor och svar om kompis

3 Sep 2002, 08:11 97
Tjej, 0 år
Question


Min kompis å mitt X blev ihop för inte så länge sen..men jag vet inte vad jag ska göra för jag älskar fortfarande honom.....Snälla hjälp mig va ska jag göra!!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När det verkar som om det verkligen är slut och man inte kommer att få den man älskar igen så måste man ofta lägga lite energi på att kunna gå vidare i sitt liv. Det handlar om att man både försöker ge sig själv tillfälle att vara ledsen och släppa fram känslorna inom sig, att man tar hand om sig själv lite extra, och att man aktivt försöker hitta andra saker som kan ge livet mening igen.

Att släppa fram känslorna och vara ledsen är oftast det man har lättast för, eftersom många känner sig ledsna mest hela tiden. Men man kan ändå tänka på att kanske ibland bara vara med sig själv, kanske gå ut och gå, sätta sig på något fint ställe och titta, eller ligga ensam på sitt rum, och då verkligen tillåta sig själv att släppa fram alla känslor. Jag menar inte att man måste sitta och storgråta, men ibland lever vi så stressigt att vi inte ger oss själva tid att varken tänka eller känna efter, varför det är extra viktigt att ge sig själv det utrymmet när man är ledsen.

När det sedan gäller att ta hand om sig själv lite extra så handlar det om att man ibland kan behöva lite mer mys när man är ledsen och nere för något. Då kan man tex ta en bra bok och krypa upp i något skönt hörn, man kan hyra en bra film och lägga sig i favoritsoffan, man kanske går till en frisör och blir lite ompysslad, eller så går man ut och köper något fint man länge velat ha. Poängen är att man ger sig själv det där lilla extra och att man tänker på att vara lite snäll mot sig själv, vilket vi ibland också är dåliga på i vår vardag.

Det sista jag sade om att man aktivt försöker hitta andra saker som ger livet mening, handlar om att man ändå försöker hitta på saker som man i alla fall förr tyckte var roliga. När man är ledsen så känner man oftast inte för att hänga med kompisarna på roliga saker, gå på fest osv. Man kanske slutar med sina fritidsintressen också om man nu har några, för att det helt enkelt inte känns kul längre. Men då gäller det att man bestämmer sig för att göra det i alla fall, trots att man inte känner för det. Vi människor fungerar nämligen så att vi har väldigt svårt att gå och känna oss ledsna hela tiden när vi är med andra, och gör saker som vi egentligen tycker är roliga. Efter ett tag brukar ledsenheten släppa, i alla fall tillfälligt, och när man är ledsen så behöver man liksom en paus från ledsenheten ibland, varför det här är viktigt.

Nu har du fått lite tips om vad man kan göra när det gäller att hantera en förlorad kärlek. Men i ditt fall är det ju lite extra svårt eftersom ditt ex nu blivit tillsammans med din kompis. Det kan ju självklart vara extra plågsamt att se sin kompis med killen man själv vill ha, och tyvärr är det så att många vänskaper förloras på detta sättet. Men om du ändå känner att du vill försöka behålla din kompis, vilket förmodligen beror på ifall du upplever att hon svikit dig eller inte (jag vet ju inte om hon visste att du fortfarande älskade honom när hon blev ihop med honom tex), så gäller det att ni två pratar med varandra ganska mycket om det här. Kan man vara ärlig med hur man känner mot varandra så har man störst chans att få vänskapen att fungera i alla fall. Men är det nu så att du inte tycker att din kompis har betett sig schysst, så gör du ändå bäst i att säga det till henne och eventuellt reda ut den biten innan du bestämmer dig för att inte vara kompis med henne längre. Jag tror att det ger dig större möjlighet att gå vidare i ditt liv, än om du går med en massa saker inom dig som du skulle vilja säga till henne, men som aldrig blir sagt. Samma sak gäller med ditt ex, om det nu är så att du även har saker att säga honom som du behöver få ur dig. Tänk på dig själv då i första hand och gör det som är bäst för dig i längden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar