Frågor och svar om familj

3 Sep 2002, 08:53 266
Kille, 0 år
Question


jag undrar när man får flytta hemifrån?
för jag vill inte gå gymnasiet här jag bor för jag vil gå nån annan stans men jag vet ej om jag får bostad för jag känner ingen släkting som bor där jag vill gå i skolan när får man flytta hem ifrån?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Man får lov att flytta hemifrån även om man inte fyllt 18 år, men det gäller att föräldrarna godkänner det. Det finns en hel del som går gymnasiet på annan ort än där dom bor. Många av dom hyr typ ett rum hos någon familj i den staden dit dom flyttar eller delar kanske lägenhet med någon skolkamrat. Det kan nämligen vara svårt att få ihop ekonomin och ha en egen lägenhet om inte föräldrarna hjälper till.
Så mitt råd är att du pratar med dina föräldrar och hör vad dom tycker om att du vill gå gymnasiet på annan ort. Sedan kan du också prata med syo på din skola. Hon/han kan berätta för dig hur det funkar med studiebidrag och eventuella studielån för att täcka dom extra kostnaderna det blir när man bor själv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar