Frågor och svar om kompis

4 Sep 2002, 09:17 157
Annat, 0 år
Question


har just upptäckt att jag har blivit kär i en av
mina killkompisar. det är den ena anledningen
till att det är ett problem. den andra är att han
inte är som en av dom "tuffa killarna" eller vad
man ska säga. han är inte ute och festar och sånt
och har aldrig haft en tjej förut. men han har så
underbar humor och är så snäll. vet inte hur jag
ska göra.. om jag ska glömma honom och bara vara
kompis me han eller om jag ska försöka göra
nåt... och vad isåfall. han är inte den som
erkänner att han gillar någon... jag är inte direkt så blyg heller, men har bara haft en kille förut.. det skulle
kännas läskigt att vara hans första tjej.. men
jag gillar ju han så mycke.. hjälp!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det första du måste göra är att fundera över om du är beredd att chansa med er vänskap och eventuellt förlora den om du nu försöker bli ihop med honom. Det finns nämligen alltid en risk för det, även om det absolut inte behöver bli så. Det beror så mycket på om man snackar ordentligt med varandra och är ärliga. Då brukar dom flesta vänskaper nämligen överleva.

Men bestämmer du dig för att du gillar honom så mycket att du vill försöka, så finns det ju många sätt att göra på. Men om du inte är så blyg så kan du ju helt enkelt fråga honom om vad han skulle säga ifall du var kär i honom? Då får du höra vad han svarar, och skulle det nu bli så att han reagerar väldigt negativt på det, så kan man ju faktiskt komma ur det på ett roligt sätt om man vill genom att säga: "Nej, men då säger vi att jag inte är det då!"

Men visar han ett visst intresse så får man ju istället ta det därifrån och gå vidare på det sätt som känns bäst för en själv. Man kan ju bara prata om det hela, eller man kan föreslå att man skall göra något speciellt tillsammans, bara ni två. Du får använda din fantasi i det läget.

När det sedan gäller ditt andra problem, det här att han inte haft någon tjej förrut, så vet jag inte riktigt vad det är som känns läskigt med det. Javisst, han kanske inte är så van när det gäller tjejer, och han är inte riktigt en "tuff" kille, men det är väl jättebra förutsättningar för att ni två skall kunna utveckla något bra tillsammans då ni kan bygga upp något helt nytt och fint, vilket är betydligt lättare att göra med en människa som inte bryr sig om att vara så himla "tuff" och ha en attityd hela tiden. Så om du hittat en sådan kille är du bara att gratulera tycker jag istället.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar