Frågor och svar om kompis

18 Sep 2000, 00:00 219
Annat, 0 år
Question


Min kompis har hånglat eller haft sex med min kille/tjej!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag börjar med en lite konstig fråga här; vem av dom är du mest förbannad/besviken på? Anledningen till att jag ställer den här frågan är att du genom ditt svar kanske får en idé om vem du ska koncentrera dig på för din egen skull, dvs svarar du flick/pojkvännen eller kompisen visar det att just den personen har/hade ditt största förtroende och att det alltså är viktigast för dig att reda ut det med henne/honom. Där ska du alltså ta ett snack efter att du noga tänkt igenom vad du verkligen vill säga, inte bara blåsa på…Som alltid gäller det att snacka när man hamnat i din situation, för att kunna komma vidare, vare sig man gör slut, bryter med kompisen, eller fortsätter.

Om det nu är så att du inte tycker det är den enes fel mer än den andre, skulle det kunna tyda på att du har en skaplig distans till problemet. Risken är dock att distansen leder dig till att härda ut utan att göra någon affär av det, eller klippa av med bägge två och beröva dig själv möjligheten att reda ut det utan att behöva förlora både kompis och partner, eller (och det är det psykologiskt absolut sämsta du kan göra) att du vänder skulden mot dig själv.

Att ha skaplig distans till det här problemet kan också självskrivet vara något positivt och då tror jag inte du har alltför svårt att både tänka ut vad du ska säga till dem båda två, och klara av att genomföra det. Har du nu oturen att tillhöra dom som lägger skulden för något sånt här på sig själv, bör du allvarligt fundera på om du inte ska ta kontakt med någon vettig vuxen eller professionell som t ex kurator i skolan eller på ungdomsmottagningen i din kommun. Naturligtvis ska du först försöka med någon av dina kompisar eller partner om du klarar av det. Det kan fungera.., men om det inte gör det.., ta kontakt med någon vuxen du tror du kan lita på, för din självkänsla behöver lite draghjälp för att kunna växa så du klarar såna här situationer bättre i framtiden. Och alla människor har förmågan att bygga upp sin självkänsla och sitt självförtroende med rätt hjälp..!!!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar