Frågor och svar om kompis

9 Sep 2002, 15:14 224
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en kille på 16 år och på sistonde har jag och min killkompis börjat stoppa in den där bak på varandra.. Jag tycer detta är skönt, både när jag och när han gör det.. Betyder detta att jag är homo?? Jag kan tycka tjejer är söta också... är jag onormal för att jag tycker det??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, du är inte onormal, och det behöver inte betyda att du är homosexuell för att du har sexuella aktiviteter med en killkompis. Det är inte ovanligt att killar och tjejer i puberteten har olika typer av sexuella aktiviteter med kompisar av samma kön. Det har att göra med att man har stor lust att utforska sex i den här åldern och då kan det ibland kännas tryggt att göra det med en kompis. Det behöver i sig inte ha något med homosexualitet att göra. Det är mer andra saker som avgör om man är homosexuell eller inte då homosexualitet inte bara handlar om ifall man har sex med någon av samma kön, utan främst kanske handlar om ifall man blir kär i personer av samma kön, om man vill bli ihop med någon av samma kön, om man längtar efter att krama och kyssa någon av samma kön, osv. Sex är ju bara en del av ett förhållande och alltså inte det som avgör om man är homosexuell eller inte, speciellt inte när man är i din ålder och har denna typen av sexuella aktiviteter med en kompis, vilket alltså är ganska vanligt att även heterosexuella tjejer och killar har under tonåren.
Så du behöver alltså inte bekymra dig för det finns inget konstigt med det du och din kompis gör. Sedan får framtiden utvisa ifall du kommer rikta dina känslor mot personer av ditt eget kön, det motsatta könet, eller båda. Men det gäller för dig precis som för vem som helst.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar