Frågor och svar om obesvarad kärlek

10 Sep 2002, 08:08 118
Annat, 0 år
Question


hej...det är så att jag är jätte kär i en kille på min skola...men han har redan en tjej....vad ska jag göra...??? jag är tacksam om ni kunde svara...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är alltid knepigt när den man är kär i är upptagen. Hur man ska göra beror på ett antal saker som jag tycker du borde fundera över innan du bestämmer dig.

Första frågan du bör fundera över är: Tror du att det finns en chans att den här killen är intresserad av dig överhuvudtaget när han har en tjej?
Svaret på denna frågan beror ju mycket på om han och hans tjej verkar ha det bra tillsammans, om han verkar kär i henne, eller om deras förhållande verkar gå mot slutet och du känt att han visat ett visst intresse för dig, eller att du tror att du kan få honom intresserad om du bara bestämmer dig för det.

Nästa fråga du bör fundera över är: Hur ställer du dig till att försöka "ta" någon annans kille?
Svaret på denna frågan handlar ju om vilken moraluppfattning du har själv. Tycker du det är okay att flirta med någon annans kille eller inte, och försöka få honom fast han är tillsammans med någon annan. Det kan bara du själv svara på, och alla måste följa sitt eget samvete i ett sådant här fall. I princip kan man ju inte ta någon kille som inte själv vill bli tagen, men det är ju ändå så att man kan ställa till en hel del trassel i ett pars förhållande genom att flirta med den ena parten, vilket i vissa fall kan påskynda att paret gör slut.

Sista frågan jag tycker du skall fundera över är: Är du beredd att ta dom eventuella konsekvenser som kan bli av att du har tagit någon annans kille?
Ganska ofta är det så att många tycker det är fel att försöka få någon annans partner, och det kan medföra att många blir arga på den som försöker. Så även om man tycker man lyckats med att få den man vill ha, kan man få hans/hennes kompisar emot sig och dom kan tycka att man betett sig så illa att dom inte vill veta av en. Enligt min erfarenhet händer det också att ens egna kompisar vänder sig emot en om dom har en annan uppfattning om fråga två än vad man själv har. Detta att få personer emot sig kan vara väldigt obehagligt, varför man bör vara medveten om risken innan man ger sig på att försöka få någon som redan är upptagen.

Ja, när du svarat på samtliga mina frågor och kommit fram till vad du tycker, kan du själv fatta ett beslut om vad du bör göra. För i sista änden är det du själv som måste bestämma en sådan här sak, då det är ditt liv det handlar om.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar