Frågor och svar om obesvarad kärlek

10 Sep 2002, 08:55 238
Tjej, 0 år
Question


Hej. På sommarlovet blev jag tillsammans med en kille, men efter några veckor ville han göra slut. Han sa att han var osäker på sina känslor. Jag blev såklart ledsen. Sen pratade vi rätt mycket med varandra efteråt och han sa att han tyckte om mig och att han var säker denna gången. Jag blev såklart glad, och vi blev tillsammans igen. Men sen efter några veckor blev det samma sak igen. Han kom med sitt pladder om att han inte visste sina känslor. Så då tog det slut igen. Men jag älskar han! Jag frågade t.o.m om han älskade mig, han svarade nej. Han hade tydligen ljugit för mig rätt länge och undviket att träffa mig. Han och jag snackar rätt mycket om känslor med varandra. Och vi kom in på kärlek en gång. Han förklarade att det fanns en tjej som han tyckte om väldigt mycket, men hon tyckte tydligen inte om honom för hon kunde inte vara tillsammans med en kille som var ett år yngre. Men de hela att han snackade om att han tycker om en annan tjej med mig. Jag blev ledsen för jag tycker ju om honom, men han tycker inte om mig. Han vet att jag tycker om honom, det har jag förklarat för honom näär vi träffades förra gången. Men jag kommer nog aldrig sluta älska honom. Jag vill gå vidare, men klarar inte av det. Vad ska jag göra, älskar honoom över allt annat. Kan ge mitt liv för honom!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det verkar ju tyvärr vara så att den här kille inte har dom känslorna för dig som du har för honom. Han verkar ju tycka mycket om dig, men mer som en vän, än som en partner. Kanske var det så att han blandade ihop kärlek för en vän, med kärlek för en partner, varför han strulade en del innan han kom fram till vad han ville med ert förhållande. Men oavsett vad anledningen till strulet var så verkar han ju i alla fall idag betrakta dig som en nära vän, eftersom han nu också pratar med dig om den här tjejen han gillar. Det kan ju dock tyckas lite okänsligt av honom att göra det när han vet hur du känner för honom, varför jag tycker att du skall fråga honom om hur han egentligen tänker kring det hela och hur han egentligen ser på er relation.
Sedan tycker jag att du själv borde fundera lite över ifall du inte skulle ta en paus från er relation hur den nu än ser ut. Det kan nämligen vara svårt att gå vidare från ett kraschat förhållande om man direkt fortsätter att umgås med personen man inte kan få. Vissa klarar av det, men dom flesta behöver en paus och liksom hitta annat i livet som kan göra att det känns meningsfullt även om man inte får den man älskar. Så mitt råd i det avseendet är att du säger till den här killen att du behöver en paus och reda ut ditt eget liv innan ni eventuellt kan fortsätta umgås som vänner.
Ägna sedan tid åt att ta hand om dig själv, var med andra kompisar och häng med ut på saker även om du inte alltid har lust, men ge även dig själv tid att vara ensam och sörja för det behöver man det också. Med tiden brukar man ändå märka att det faktiskt finns andra saker i livet som spelar roll än den här killen, och även att det kanske finns andra personer att älska, som vän, eller partner. Du har absolut inget att förlora på att ge dig själv den här chansen att komma vidare.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar