Frågor och svar om onani

10 Sep 2002, 09:44 312
Tjej, 0 år
Question


Hejsan! Jag undrar på vilket sätt mannen förlorar sin oskuld. Kan det vara genom att masturbera, sexuellt umgänge med en kvinna fast utan vaginalsex eller förlorar mannen sin oskuld först när han genomfört ett samlag,dvs. haft vaginalsex?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Mig veterligen finns ingen exakt vetenskaplig definition av när mannen förlorar sin oskuld, men i dagligt tal så är det samma sak som för kvinnor, nämligen att man skall ha genomfört ett samlag med penetrering. I ordboken står det att läsa att oskuld är lika med en person som saknar sexuell erfarenhet, vilket betyder att man kan ha förlorat oskulden utan att ha genomfört ett vaginalsamlag, eller att någon penetrering har ägt rum överhuvudtaget. Men det är en sak vad människor tycker det betyder, och vad ordet oskuld EGENTLIGEN betyder. Men sannolikt kommer den här vardagsdefinitionen av vem som är oskuld och inte att förändras, inte minst med tanke på att människor blir mer och mer medvetna om andra sätt att ha sex än ett heterosexuellt sätt. Jag tror tex inte att människor skulle säga att en person som levt i ett lesbiskt förhållande är oskuld bara för att en penetrering med hjälp av penis är omöjlig. Så i princip stämmer ordbokens definition, och att förlora oskulden handlar mer om att ha sexuell erfarenhet, och inte om vaginalsamlag eller pentrering med hjälp av penis. Men där är vi nog inte riktigt än när det gäller den allmänna föreställningen om vad oskuld betyder.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar