Frågor och svar om familj

11 Sep 2002, 07:49 324
Annat, 0 år
Question


Min mamma brukar fråga mig ganska ofta om jag onanerat. Jag svarar nej för det är så pinsamt. Nästan varje gång jag onanerar stormar hon in på rummet och så börjar hon skrika och tar ett glas whiskey. Det känns som att hon spionerar på mig. Vad ska jag göra? är jag homo?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nästa gång din mamma frågar dig om du onanerat så tycker jag att du skall låta bli och svara varken ja, eller nej, utan istället fråga henne varför hon frågar jämt och ständigt. Nu vet inte jag hur gammal du är. Är du väldigt ung kan det kanske vara svårt att hantera det hela på annat sätt än du gör idag. Men utifrån ditt språk och skrivsätt tror jag att du är i övre tonåren typ 16-18 och i sådant fall är det lite lättare att faktiskt kräva henne på svar istället för att bara svara på hennes frågor.
Att onanera är ju nämligen en privatsak, och detta gäller särskilt inför föräldrarna. Har man en väldig öppen relation med sina föräldrar kan man ju ibland prata om sådana här saker, men att jämt och ständigt gå runt och fråga och dessutom komma in på rummet och skrika och hålla på, är något helt annat. Så jag tycker att du på olika sätt skall markera att du inte vill att hon klampar in i ditt privatliv. Ett sätt att göra det på är att inte svara på den typen av frågor som hon ställer, utan istället ställa en motfråga som jag beskrev ovan. Du kan också helt enkelt tala om för henne att hon inte har med det att göra, och att du kommer vägra prata med henne varje gång hon tar upp det.
Vidare undrar jag om du inte har någon nyckel till ditt rum som du kan låsa så hon inte kan komma in när du onanerar. Har du inte det skulle jag rekommendera dig att onanera på toaletten istället där du kan låsa om dig. Du kanske också skulle försöka passa på att onanera när hon inte är hemma istället.
Men det viktigaste är att du markerar för henne på ett tydligt sätt att hon inte har med din onani att göra, varför du varken behöver svara på hennes frågor eller låta det vara möjligt för henne att ertappa dig.
Sådana här saker kan vara jättejobbiga när man fortfarande bor hemma. När man flyttar hemifrån löser det ju sig av sig självt. Men tills dess måste man vara tydlig med att man faktiskt har rätt till ett privatliv även om man är ung och bor hemma.

Sedan förstår jag inte riktigt din fråga ifall du är homo? Du har inte skrivit något i brevet som gör att jag kan säga att du är homo, eller inte. Men om du undrar ifall du är homo för att du onanerar, så är svaret nej.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar