Frågor och svar om kompis

12 Sep 2002, 13:52 311
Kille, 0 år
Question


Hej! Jag är en pojke på 16 år och är otroligt kär i min bästa tjejkompis (17år) och har vart det de närmsta 2 månaderna.
Jag blir avundsjuk när hon är med andra och känner en sådan åtrå till henne vilket bevisar att d jag känner verkligen är kärlek.
Vi har kyssts en gång tidigare men vi bestämde oss för att fortsätta vara nära vänner.
Hon vet att jag är kär i henne. För vi har diskuterat med varandra om det här.
Jag vet att hon inte är kär i mig men d blir så förvirrande när vi umgås, då d känns som om det är mer känslor än vänskap är inblandat.
Hon behöver mig lika mycket som jag behöver henne. Men varför är hon inte redo för ett förhållande med mig? Fast hon helt uppriktigt säger att hon ser mig som en mycket viktig person för henne. Det är psykologiskt förvirrande.
Jag vore så tacksam om ni kunde ge mig en logiskt förklaring till detta.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Kärlek och andra känslor är kanske inte det man vanligtvis förknippar med logik, men jag kan förstå din önskan att få en förklaring.
Jag kan självklart inte ge dig någon förklaring som helt säkert stämmer, då jag inte känner din kompis. Så vill du verkligen ha en förklaring som du vet stämmer, bör du fråga henne detta istället. Men jag kan ge dig lite idéer att utgå ifrån och så får du prata vidare med henne sedan.

Nära vänskap är något som i grunden kan vara förbluffande likt parterskap. Man kan ha djupa känslor för en vän, känna svartsjuka när andra lägger beslag på ens vän, vilja ha vännen nära så man kan umgås mycket, och dessutom kan man tycka att ens vän är en oerhört viktig person i ens liv och utveckling, och därför vilja dela det mesta med vännen. I en riktigt nära vänskap kan det i princip bara vara det faktum att man inte kysser varandra och har sex med varandra som skiljer vänskapen från ett partnerskap. Alla andra känslor och känslohandlingar kan inrymmas i en nära vänskap.
Men om man nu betyder så mycket för varandra och känner så mycket för varandra, varför blir man inte tillsammans då och löper linan helt ut, kanske du undrar?
Nej, ibland finns det anledningar till att inte göra det, och den största anledningen brukar vara att man inte är kär i den andra. Det räcker åtminstone att den ena personen inte är kär för att partnerskap skall vara uteslutet. Dom flesta människor tycker nämligen att det är skillnad mellan att känna kärlek för en vän, och att vara kär i den personen. Och i ditt fall är det förmodligen så att din tjejkompis känner kärlek för dig som en vän och tycker du betyder mycket i hennes liv, men hon är inte kär i dig och åtrår dig inte som man åtrår den man är kär i. Detta är alltså som jag sade fullt möjligt och ärligt talat så är kanske denna typen av nära vänskap den allra mest värdefulla vänskapen i normala fall. Men i ditt fall där du är kär i henne och vill ha en annan typ av relation med henne än nära vänskap, kan det verka oförklarligt och kännas plågsamt.
Jag kan självklart inte svara på varför hon inte är kär i dig, trots att hon känner kärlek för dig som en vän. Varför man blir kär i den ene och inte den andre kan ingen riktigt svara på än så länge, men kanske är det någon forskare som löser känslornas gåta längre fram i tiden.

Som jag nämnde tidigare så kan jag inte säkert säga att det är så att hon inte är kär i dig, utan jag säger att det vanligtvis är det faktum att man inte är kär som gör att man inte vill blir partners istället för vänner. Det betyder att det kan finnas andra skäl också. Vissa tycker tex att kärleksrelationer är så struliga och har dåliga erfarenheter av dessa, varför dom inte är beredda att pröva sina känslor och se ifall relationen kan utveckla sig till ett kärleksförhållande. Dom är helt enkelt nöjda med vänskap och vill undvika strulet som kan bli när man skall börja vara partners istället för vänner. Men detta får du som sagt prata med henne själv om ifall du vill veta riktigt säkert hur det ser ut för henne. Men eftersom ni en gång prövat att kyssas, men bestämt er för att låta det stanna vid vänskap så låter det ju som om hon gjort ett val. Kanske var det för att hon inte var kär i dig, eller så var det något annat? Men det är alltså inget konstigt att du kan känna att du betyder mycket för henne och att du är viktig i hennes liv, då kärlek till varandra inryms i en vänskap även om man inte är kär, känner åtrå eller passion inför den andre.

Skulle det nu vara så att du pratar med henne om dom idéer du fått här och det visar sig att hon saknar dom rätta känslorna för dig för att det skall kunna bli mer än vänskap, så finns det förvisso en liten chans att hon någon gång i framtiden kommer att få dom känslorna, men det kan vara jobbigt att gå runt och hoppas på det. Risken är att man går och väntar och väntar på något som aldrig händer, varför man till slut står där och bara känner sig besviken därför att man låtit så många andra chanser gå en förbi då man varit helt upptagen med att vänta och hoppas.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar