Frågor och svar om kompis

12 Sep 2002, 14:30 97
Annat, 0 år
Question


jag har gått och kärat ner mig i mitt Ex!
Det är nämligen så att jag och mitt ex står varandra nära. Först var vi nära vänner i 2 år sen vart vi ihop i 3 månader. jag gjorde slut, för att ja var rädd och osäker . Lyssnade på vad mina vänner sa, att han inte var så populär osv. Men d har gått 1 år sen vi var tillsammans och vi har ett ganska tajt förhållande nu.Har vi alltid haft. kelar med varann, går hand i hand och nu känner jag att jag bara önska vi kunde ge det en chans till. På riktigt. Det börjar kännas "falskt" .. vi nästan är ett par , men ändå inte.Jag känner att ja skulle klara av ett förhållande med honom utan att behöva falla för grupp trycket. har mognat till och följer efter det Jag tycker och känner. jag känner för mitt ex.
fråga är ju då,vad känner han för mig.
och jag verkligen inte vågar tala om det för honom, vid ett tillfälle hade han sagt till en kompis att det aldrig skulle kunna bli nåt mellan mig och honom. och han hade sagt att han gillar mig mer än vän men inte tillräckligt nog för kunna bli ihop.
Hur mycket vågar man göra,säga då? inte mycket. känner mig hjälplös. känner mig dum. Varför gjorde jag som ja gjorde då.
Vad kan jag göra , Nu? ...
Önska han visste hur ja egentligen känner för honom, han tror ja har någon annan och han skämtar med mig om hur många killar jag har vid vissa tillfällen. men det är långt från verkligheten. Jag har ingen. Mitt hjärta blöder och mina läppar ler. det önska jag att han kunde se...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du är väldigt ärlig när du pratar om varför du gjorde slut med honom, och kanske kan du vara så ärlig just för att du har förändrats och mognat. Det är något stort att komma fram till dom insikter som du har gjort, nämligen att man ska stå för sina känslor och faktiskt kräva respekt av sina vänner för hur man känner istället för att gå emot sig själv och låta vännerna styra ens liv och känslor.
Min första tanke när jag läste ditt brev var att du borde säga allt detta till ditt ex. Ni verkar ju vara nära vänner och ha mycket känslor för varandra, och kanske vore det bra för honom att få höra det du berättade för mig, även om det inte nödvändigtvis leder till att ni blir tillsammans igen. Men det finns ju en chans att ett sådant samtal för er ännu närmare varandra och att han skulle förstå att det är annorlunda nu än vad det var då. Hans uttalande om att det inte blir ni två igen kan ju faktiskt bottna i att han inte trott det är någon idé, då du var den som gjorde slut. Och han kanske inte vill ta risken att bli sårad igen om han inte vet att du har förändrats och att anledningen till att du gjorde slut mer handlade om dig än om honom .

Jag kan inte säkert säga vad du bör göra, men vill du ge det hela chansen så måste du på något sätt prata med honom om hur du känner. Visst finns risken att vänskapen trasslar till sig när man börjar blanda in andra känslor, men eftersom du vill ha en annan typ av relation med honom än vad du har, så kanske du är beredd att ta den risken. Är ni så nära varandra som ni verkar så tror jag faktiskt att ni skulle klara att behålla er vänskap även om det nu skulle visa sig att han inte vill ha en kärleksrelation med dig igen. Och faktiskt är det detta jag tycker du ska säga till honom också, att du är rädd för hur han kommer att reagera och att du inte vill förlora honom som vän även om han inte är kär i dig. Fundera och se om det ändå inte är värt att prata med honom så du kan sluta låtsas inför honom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar