Frågor och svar om svartsjuka

15 Sep 2002, 10:10 296
Annat, 0 år
Question


Hej, jag börjar få en kris.! Jag har just nu en kille men är osäker på om jag fortfarande älskar honom... Jag har ett x, som jag funderar mycket över just nu, jag tror jag har börjat bli kär i honom igen. Han skickar sms där han skriver att han lyssnar på en låt som heter "always love you" och tänker på mej, han ringer och pratar om allt möjligt och sen då vi skulle lägga på säger han hejdå älskling, han skriver att han tittar på en kärleksfilm och tänker på mej osv! jag frågade han om han är kär i mej idag, och han svarade att han är det,jag skrev då att jag trodde att han ljög... sen skrev han ska vi träffas så får du se, men jag kan ju inte träffa han då jag har min egen pojkvän och han är jättesvartsjuk på x:et... jag vet inte om vågar tro x:et han kan ju bara göra så för att jag ska bli kär i honom igen för att han kanske tycker det är "coolt", x:et i sin tur verkar svartsjuk på min kille och beteer sig konstigt mot honom. Nu undrar jag tycker du jag ska göra slut med min pojkvän? Jag har tänkt på att kanske göra slut och sedan se vad som händer, om jag vill ha tillbaka mitt x... Eller om jag fortfarande vill ha min pojkvän...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

I det här läget tycker jag att du ska koncentrera dig på vad du själv känner. Tydligen är det så att det ditt ex håller på med påverkar dig, men du skriver i ditt brev att du inte är säker på om han menar vad han säger. Det uttalandet från dig väcker en del frågor hos mig som jag tycker att du själv borde fundera över.

Blir du mer kär i ditt ex för att han är kär i dig? Det verkar ju nämligen inte som om dina känslor för ditt ex fanns där innan han började prata om att han vara kär i dig igen. Det kan ju få mig att fundera över om det är så att du nu känner dig väldigt smickrad av ditt ex:s uppvaktning och att du då lite förlorar dig i minnet av känslorna du hade för honom. Det är nämligen lätt hänt att man minns den gamla relationen som bara positiv när man tittar på den i efterhand, och att känslorna därför är lätta att minnas och ibland väcka upp. Men det fanns ju garanterat en anledning till att ni ändå gjorde slut och du har till och med skaffat ny pojkvän, varför jag tycker du borde fundera över varifrån dom här känslorna för ditt ex kom ifrån helt plötsligt.

Min nästa fråga är: Vad är ditt ex för en kille egentligen, och är han någon att satsa på?
Anledningen till att jag frågar det är att du i ditt brev ger sken av att ditt ex skulle kunna försöka få dig att bli kär i honom igen för att han tycker det är "coolt". Du har varit ihop med honom och känner honom, och tydligen är det alltså fullt möjligt för honom att göra en sådan här grej och lura dig bara för att han skall känna att han kan styra eller vad det nu är han i sådant fall är ute efter. En sådan kille skulle jag ärligt talat inte ens fundera över att bli tillsammans med, och jag kan fundera över varför du ens överväger att lämna din pojkvän för en kille som kanske bara driver med dig, och som enligt dig själv är fullt kapabel att göra en sådan sak. Skulle han göra det för att det är "coolt" så är det ju en grym och elak sak att göra mot dig. Nu vet vi ju inte om det är så eller inte, men bara det faktum att du tror det är en möjligt för honom, borde få dig att tänka över ifall den här killen är något att satsa på överhuvudtaget.

Fundera över dom här två frågorna och försök reda ut dina egna känslor. För i princip så handlar det ju om vem du är kär i och vem du vill vara ihop med. Kommer du sedan inte fram till hur du känner så kanske det är bäst att göra som du tänkt, nämligen att göra slut och avvakta med båda. För i ett sådant läge måste det vara svårt att vara ihop med din nuvarande pojkvän också, då ett förhållande ändå bygger på att man är kära i varandra och vill vara tillsammans.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar