Frågor och svar om familj

15 Sep 2002, 10:31 344
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 14 år som går i nian jag vill bo hos min pojkvän som är 21. om min mamma och pappa går med på detta kan då skolan då lägga sig i och kontakta det sociala och förhindra detta så jag tvingas sluta träffa min pojkvän eller bli förflyttad till fosterhem?

Om dom kan det hur blir det då när jag flyttar hem ifrån pga gymnasiet och jag kanske delar lägenhet med honom är det samma sak? Tack på förhand

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om personal i skolan anser att dina föräldrar brister i sin omvårdnad av dig och att du far illa på något sätt, kan dom göra en anmälan till socialtjänsten. Socialtjänsten gör då en utredning för att skaffa sig en bild över hur din och dina föräldrars situation ser ut, och om det är så att du inte får den omvårdnad som varje barn och ungdom behöver. Skulle du då bo hos din pojkvän så skulle socialtjänsten prata med dina föräldrar, dig och kanske även pojkvännen om detta. Det är inte så att det är förbjudet att bo med sin pojkvän om föräldrarna tillåter det och om det är en bra situation, men socialtjänsten kommer vilja veta i sådant fall varför du bor där, och varför du inte bor hemma hos dina föräldrar, samt göra en bedömning om detta är en bra situation för dig eller inte. Men som jag sade så är både du och dina föräldrar med i det arbetet, varför socialtjänsten inte sitter och bedömmer detta utan att ha pratat med alla inblandade.

Utredningen går också ut på att se ifall det finns behov av någon hjälp eller stöd till dig och din familj, och det beror ju mycket på hur hela situationen ser ut, varför jag inte kan säga här vad dom i sådant fall kommer fram till. Att inte få träffa sin pojkvän och blir förflyttad till fosterhem är ju inget som händer i första taget. Det görs ju först när man anser situationen vara så akut för barnet/ungdomen att inget annat alternativ är möjligt. Men innan man kommit så långt så har man flera gånger försökt erbjuda familjen hjälp på hemmaplan för att situationen skall bli bättre, om det nu skulle vara så illa.

Din andra fråga när det gällde att flytta hemifrån p g a gymnasiet är i princip samma sak. Även här kan socialtjänsten bli inkopplad i det fall någon i din omgivning tycker att du far illa och gör en anmälan till socialen. Men i utredningen som socialtjänsten gör tar man hänsyn till hur gammal barnet/ungdomen är, varför ens eget ord väger tyngre ju äldre man är för att uttrycka det enkelt. Det skulle kunna betyda att man tycker det är mer okay att du bor med din pojkvän om du är 16 år, och om det är en bra situation för dig, än nu när du är 14 år. Men det går alltså inte att säga exakt vad man skulle komma fram till eftersom det beror så mycket på hur hela situationen för dig ser ut, och inte bara på vart du bor och inte.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar