Frågor och svar om förhållande

15 Sep 2002, 11:01 381
Annat, 0 år
Question


Hej.Jag hoppas jag får svar på min fråga eftersom jag inte vet var jag ska vända mig annars.

Det är så att jag fått reda på att min flickvän har damp, jag började misstänka det i början av vårt förhållande men nu så vet jag att hon har det och ibland blir det väldigt jobbigt.Det händer någon eller några gånger i veckan som hon blir väldigt naiv/energisk eller vad man ska säga och jag tycker det är väldigt jobbigt.Hon säger konstiga saker och beteer sig annorlunda då, ibland är det obehagligt.Jag vet inte så mycket om det men jag har sagt att jag tycker det är jobbigt och då säger att hon ska försöka ändra på sig men det vet jag själv att det inte går.Jag vet att det inte går att bota och jag vet att hon inte kan rå för det men jag kan ändå inte bara se igenom allt.Jag älskar henne verkligen och hon mig men jag är väldigt osäker på ett längre förhållande för jag kommer inte orka med det hur länge som helst.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Även om det kan kännas svårt så tycker jag att du ska se på ert förhållande som på vilket förhållande som helst. Det betyder att du ska låta din känsla styra utan att blanda in det faktum att hon har damp. Du har förvisso rätt i att damp inte kan botas, men samtidigt så är det så att även människor som har damp utvecklas och mognar precis som vem som helst, det ska man inte glömma bort, varför det inte går att säga att hon alltid kommer att vara så som hon är idag. Och det är detta jag menar när jag säger att du skall försöka tänka bort att du vet att hon har damp. Försök se henne som människa i första hand när du funderar över ert förhållande och dina känslor.
Skulle du vara tillsammans med någon annan så skulle säkert den tjejen ha sina sidor som du skulle ha mer eller mindre svårt för, och man hamnar alltid i ett läge där man funderar över hur mycket man orkar, accepterar och hur mycket man vill ta hänsyn. Att ha damp betyder ju att man har vissa specifika svårigheter och dom kan vara mer eller mindre framträdande beroende på skadans omfattning, men också mycket beroende på hur långt man själv kommit i sin egen utveckling och hur man själv förhåller sig till sina svårigheter. Du kan nämligen träffa vuxna människor idag som du inte skulle ana hade en dampproblematik. Jag träffade nyligen en lärare tex som hade fått höra väldigt mycket oroväckande om en kille med damp som han nu skulle få i sin gymnasieklass. Han kom och frågade mig varför han inte märkte något på killen, då han var förvånad över att killen var precis som alla andra. Detta berodde på att killen dels hade hamnat i en miljö som passade honom mycket bättre, varför hans svårigheter inte visade sig. Men det handlade också om att killen hade mognat och tagit ett kliv i sin utveckling precis som vilken tonårskille som helst.
Och det är detta jag menar när jag säger till dig att först och främst tänka på din tjej som människa och partner. Gillar du vad du ser och känner du att du trivs i förhållandet så kommer du att stanna kvar i er relation. Tycker du att det är för jobbigt och det krävs för mycket hänsyn som du inte är beredd att ta, så kommer du att göra slut. Ingen av er är nämligen betjänta av att du i denna frågan ser henne som "damptjejen", och dömer ut ert förhållande på förhand, eller stannar kvar för att du tycker synd om henne. Utan vänta och se hur framtiden blir om det nu känns bra idag att vara tillsammans med henne. Mycket kommer att hända både med henne och dig, så var inte rädd för att prata med henne om dom saker du inte gillar hos henne. I det fallet är det också som i vilket förhållande som helst, nämligen att man pratar med varandra om det man har svårt för hos den andre, och försöker hjälpa varandra att utvecklas. Det ska inte vara så att du bara skall försöka orka med det, utan du kan hjälpa henne att utvecklas TROTS att hon har damp, precis som hon kan hjälpa dig att utvecklas. I det fallet är det ingen skillnad.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar