Frågor och svar om kompis

15 Sep 2002, 11:17 290
Annat, 0 år
Question


Jag har mailat er innan, men som jag förstår så skickar ni inte mail?
Iallafall, jag har en vän som jag bryr mej så jättemycket om. Hon har flera problem, men ett av dem är att hennes prestationsångest inte tillåter henne att göra något hon tycker om. Hon kan verkligen inte. Vad är det? Kan jag hjälpa henne på något sätt? Hon mår så dåligt. Detta gör att hon inte kan tänka på framtiden.
Snälla svara mej, snart!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Man kan göra en hel del för sina vänner som mår dåligt genom att finnas där och lyssna när hon/han vill prata. Men det är viktigt att man ändå tänker igenom hur mycket hjälp vännen behöver och hur mycket man själv kan ge. Jag har nämligen träffat många som i all välmening försökt att hjälpa sina vänner med svåra problem och som givit sig in i det med hull och hår utan att tänka på konsekvenserna. Det brukar sluta med att dom till slut blir så trötta på sin vän när hon/han inte lyckas lösa sina problem inom rimlig tid att dom till slut inte ens vill träffa personen ifråga då dom känner sig uppätna av vännens problem. Vännen å sin sida blir oftast beviken då hon/han fått en förhoppningen om att kompisen skall kunna hjälpa till att lösa det hela, varför problemen oftast blir värre när dom märker att vännen/väninnan inte orkar löpa linan ut.
Därför bör man vara lite försiktig när det gäller hur mycket hjälp man ger och hur man ger den. Ingen är ju betjänt av en situation som jag beskrev ovan, men den är tyvärr allt för vanlig.

Nu kan jag inte bedöma hur pass allvarliga din väns problem är, och hur pass låst hon är. Men det låter utifrån ditt brev som om hon skullle må bra av en professionell hjälp innan hennes problem blir för stora. Mitt råd är därför att du försöker motivera henne att söka hjälp och göra något åt sina problem. Du kan tex hjälpa henne att ta reda på vart hon kan vända sig genom att ringa Ungdomsmottagningen, gå till skolkuratorn och fråga om ni går i skolan, eller ringa öppenvårdspsykiatrin.
Att hjälpa henne söka hjälp är oftast det bästa att göra om problemen är för svåra för att lösa genom vanligt kompisprat. Men det är inte alltid kompisen vill ha hjälp utifrån, varför man kan få ta upp det vid ett antal tillfällen och liksom peppa henne att våga ta steget. Det bästa för vänskapen brukar nämligen vara att man själv kan fortsätta vara den där kompisen som kan lyssna ibland, men som också kan bli en liten paus ifrån dom egna tankarna och problemen genom att man gör saker tillsammans som man gillar att göra. Så tänk på att det viktigaste är att hon får din vänskap, även om du inte kan hjälpa henne med hennes problem. Det finns det andra som kan göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar