Frågor och svar om kompis

18 Sep 2000, 00:00 170
Annat, 0 år
Question


Jag är kär i min kompis tjej/kille.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vänskapen på ena sidan och kärleken på den andra, och du mitt emellan… Jag tänker inte gå in på om kärleken är besvarad eller ej, utan jag tänkte stanna kvar vid utgångsläget och försöka ge dig lite perspektiv på det. Ska du vara passiv (händer det något så händer det utan att du försöker något) eller ska du vara aktiv (bestämma dig för att snacka med kompisen om det och/eller bestämma dig för att försöka erövra kompisens tjej/kille eller bestämma dig för att låta bli).

Där någonstans har du det första valet som också antagligen blir ganska avgörande. Du vet vad du har, men inte vad du får. Vänskapen behåller du sannolikt om du väljer att snacka med din kompis samtidigt som du får ett tillfälle att avlasta dig. Kärleken vinner du endast genom att göra vänskapen illa. Den håller antagligen inte för det. Och satsar du på kärleken är det ändå inte säkert att du vinner den, utan står där som en förlorare av både vänskap och kärlek.

Sedan finns det många poeter som skrivit att i kärlek och krig är allt tillåtet. Men om det finns en god vänskap i potten är det inte säkert att det är så lätt som de gamla poeterna skrev. Det här problemet kan du aldrig lösa genom att fundera om du så funderade i tusen år. Du måste helt enkelt bestämma dig för någonting utan att veta om det är rätt och vara beredd på att du aldrig kommer att få veta vad som hade hänt om du gjort tvärtom.

Livet går vidare och om ett par år eller så, när du tänker tillbaka på det här, kommer du kanske att få en liten aning om ifall det du gjorde var rätt eller fel, men som jag sade kommer du aldrig att få veta hur det hade gått om du gjort tvärtom…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar