Frågor och svar om kompis

18 Sep 2000, 00:00 213
Annat, 0 år
Question


Jag har hånglat eller haft sex med min kompis tjej/kille!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Här kommer jag att utgå ifrån att du inte blivit förälskad eller något sådant eftersom du då borde klickat in dig på annan länk där jag tar upp den typen av problematik. Alltså har du testat förbjuden frukt om jag får säga så, eller också var det ett ryck i fyllan. Förmodligen har inte din kompis tjej/ kille sagt något till din kompis, för om det är så har du inget annat alternativ än att ta ett snack med din kompis fortast möjligt. Men jag föreställer mig att ingen av er har sagt något. Oftast är det så eftersom dom två ”svikarna” har dåligt samvete och önskar att det kunde bli ogjort.

Ska du alltså berätta något eller inte?! Det är den avgörande frågan. För vems skull skulle du berätta det? För din egen, kompisens partners eller kompisens? Nu börjar vi närma oss det avgörande perspektivet, därför att gör du det endast för att lätta ditt eget samvete bör du tänka dig för så du inte handlar egoistiskt en gång till (första gången var själva ”otroheten”). Gör du det bara för kompisens partners skull, är hon/han helt plötsligt den viktigaste och är det så vidare schysst mot din kompis? Och om du berättar det för din kompis skull då?! Ja, då kommer vi till hur väl du känner din kompis. Skulle hon/han vilja veta, eller skulle kompisen föredra att inte veta (vad man inte vet kan inte skada en)?

Som du nog förstått ligger problemet i det perspektiv jag valt exakt här (naturligtvis finns det andra perspektiv). Är det vettigt att utgå från sig själv i samma situation om någon hade gjort så här mot dig? Nej, svarar jag. Du måste försöka utgå ifrån din kompis. Men hur bär man sig åt ifall man inte vet då?! Ja, det finns inget annat än att börja pejla genom att hitta på olika sätt att komma in på det utan att säga direkt vad det gäller.

Man kan t ex använda sig av kommentarer under en film man ser tillsammans. Avslutningsvis är jag hård och påstår att ansvaret för det här ligger på dig, inte på dig och kompisens partner tillsammans (göm dig inte där bakom), hon/han får ta sin egen del av ansvaret för hon/han har en annan relation till din kompis. Lycka till.., för det behöver du…

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar