Frågor och svar om menstruation

24 Sep 2002, 08:22 213
Annat, 0 år
Question


jag har inte haft mens på nästan tre månader å ida kom den men bara lite å inte länge, är jag med barn?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan inte bedöma vilken chansen är att du är med barn, då du inte berättar om du haft oskyddat samlag, eller om det är något annat som brustit när det gäller att skydda sig. Det enda sättet för dig att veta säkert om du är med barn eller inte är att göra ett graviditetstest. Du kan köpa det på närmaste apotek, eller i vissa sevicebutiker/kiosker och göra det hemma på toaletten. Skulle du få ett positivt resultat råder jag dig att ta kontakt med skolsköterskan alternativt vända dig till barnmorskan på närmaste Ungdomsmottagning. Barnmorskan kan även hjälpa dig med att göra ett graviditetstest om du inte vill göra det själv hemma.

Men det finns andra anledningar till att mensen kan hoppa över. Nu vet jag inte hur gammal du är och om du fått en regelbunden mens än, men annars är det inte ovanligt att mensen är väldigt oregelbunden dom första åren och att det kan komma lite grann emellanåt som du beskriver det.
Andra saker som stress tex kan också göra att mensen hoppar över, eller bara kommer lite grann. Hård träning eller hård bantning kan också göra så mensen uteblir.
Men gör ett graviditetstest så du får svar på om du är med barn eller inte i första hand. Skulle det sedan inte ordna till sig med din mens så den kommer igång igen, kan du kontakta skolsköterskan eller barnmorskan på närmaste Ungdomsmottagning och få hjälp av någon av dom.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar