Frågor och svar om samlag

26 Sep 2002, 08:59 258
Tjej, 0 år
Question


HEJ! Jag är 21 år och känner mig helt osäker på det här med sex. Har aldrig haft sex och undrar om det någonsin blir min tur... Är det inte så att när man använder tampong så töjs slidan ut och den blir inte så jättetrång för ett första samlag? JAg känner mig så onormal för jag är helt oerfaren, snälla svara!!!
tack på förhand!! och för en bra sida!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kommer att bli din tur även om det kanske inte känns så just idag. Faktiskt så är det fler än du tror som inte har sex förrrän en bra bit in i 20-åren. Det är ju mycket som ska stämma, man ska ha träffat någon man VILL ha sex med, båda ska känna sig redo osv, varför jag inte tycker man ska fästa sig så mycket vid hur gammal man är. Det är bättre att man är äldre och det känns rätt, än att man är yngre och gör det för att man ska ha gjort det. Så oroa dig inte, du kommer att komma i en situation där du själv känner att nu är det dags, och då spelar det ingen roll om du är 17 eller 25.

När det sedan gäller det här med att vara trång, så är det som du säger att det kan underlätta det hela om man använt tampong. Tamponganvändandet kan då medföra att hela, eller delar av mödomhinnan givit med sig, och då känns det inte som om man är så trång. Men man behöver inte få panik om det ändå känns som man är så trång att det inte funkar första gången. Ibland kan det nämligen ta några gånger innan det känns okay, och då är det bättre att ta det lugnt så det inte gör ont, än att killen bara försöker pressa igenom. Det innebär att man kanske bara för in penisen en liten bit första gången, lite längre andra gången, osv. Men det där brukar lösa sig när man väl kommer dit, för då kommer du själv att känna hur pass trångt det känns, och om det gör ont, så då får du själv avgöra utifrån det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar