Frågor och svar om gynekologisk undersökning

29 Sep 2002, 14:52 702
Kille, 0 år
Question


Hej, när jag hade sex och samlevnads undervisning i min skola hörde jag att man ska gå igenom en gynekologisk undersökning i 9:an, är det sant?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Nej, det är inte sant. En gynekologisk undersökning gör man när man själv har behov av det och känner sig redo. Oftast bestämmer man sig för att göra den första undersökningen när man är iväg och diskuterar med tex barnmorskan på Ungdomsmottagningen om preventivmedel. Men det är alltså något man själv bestämmer över när man gör och inte, varför du aldrig behöver vara orolig för att det sker någon typ av massundersökning i skolan som alla måste gå igenom, eller att man på andra sätt blir tvingad för att tex få ut preventivmedel. Så funkar det helt enkelt inte, utan all undersökning är frivillig och går alltid att säga nej till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar