Frågor och svar om underlivet

29 Sep 2002, 15:11 348
Annat, 0 år
Question


Hejsan!Min mamma har alltid sagt att man kunde se på tjejen om hon är oskuld eller inte...att en doktor kunde se sånt?stämmer det eller försöker hon bara skrämma mig?Tack i förhand!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

En doktor kan vid en gynekologisk undersökning se om den så kallade mödomshinnan är hel, men om den inte är hel, kan inte doktorn med säkerhet säga att det beror på att tjejen haft sex. Det beror på att mödsomhinnan kan spricka helt eller delvis när man tex idrottar, eller när man använder tampong, så går det inte att säga att någon haft samlag bara för att mödomshinnan inte är kvar.
I vissa länder kan man få denna typen av undersökningar genomförda med avsikt att kontrollera om tjejen är oskuld, men det är både dumt och förnedrande enligt min åsikt. Dumt, utifrån att det inte går att bedömma om någon är oskuld eller inte eftersom mödomshinnan kan spricka av andra orsaker än samlag som jag sade tidigare, vilket medför att många oskyldiga kvinnor blir orättvist dömda i länder där en ogift kvinnas oskuld är ett måste om hon skall accepteras i samhället. Förnedrande eftersom jag anser att man kränker tjejens integritet när man gör en sådan undersökning med detta syftet. Ingen skulle ju tex komma på tanken att göra något liknande på en man!

Så svaret blir alltså att det inte går att med säkerhet säga att någon är oskuld eller inte. Inte ens en doktor kan säga detta med säkerhet. Jag tycker därför att du skall ta och prata med din mamma och fråga henne varför hon i sådant fall försöker skrämma dig, istället för att prata med dig om sex och samlevnad på ett sätt som du kan ta till dig. För skrämseltaktik fungerar ytterst sällan, varför det är bättre att man pratar lugnt och sansat om sådana här saker.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar