Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

29 Sep 2002, 15:35 450
Tjej, 0 år
Question


Jag har hört att man kan få bidrag till en privat psykolog av försäkringskassan. Kan man det? Eller finns det nåt annat sätt?
Jag tycker inte att kommunens psykologer är bra och det tar lång tid innan man får en tid. Sedan är det lång tid mellan varje möte.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Innan fanns det så kallade Dagmar medel som var ett bidrag vissa kunde få för att gå hos en privat psykolog/terapeut. Det var endast vissa psykologer/terapeuter som man kunde få denna subvention hos och det var långt ifrån alla patienter som fick det, utan det var ganska hårt styrt då det var begränsade medel. Dagmarpengarna var också tidsbegränsade och om jag inte har helt fel så finns inte detta bidrag mer. Om man har ersatt det med något annat, eller om det är helt stopp på att få bidrag för att kunna gå till en privat psykolog/terapeut kan jag faktiskt inte svara på. Jag har inte hört om något nytt efter Dagmarpengarna i alla fall.
Men för att veta säkert tycker jag att du skall ta kontakt med försäkringskassan i din kommun och fråga om det finns nya Dagmarpengar eller om det kommit något annat istället. Skulle det nu finnas något så måste du ändå prata med försäkringskassan för att få reda på vilka psykologer/terapeuter som subventionen i sådant fall gäller hos.
Annars är det tyvärr bara psykiatrins eller primärvårdens psykologer som finns att tillgå, och jag vet att det ofta är problem med långa köer. Men förhoppningsvis får du ändå med tiden den hjälpen du behöver när du nu inte har möjlighet att bekosta en privat psykolog själv, vilket jag vet är väldigt svårt för många eftersom psykologerna inte är subventionerade på samma sätt som privatläkarna och vissa andra vårdyrkesgrupper.

Vidare kan försäkringskassan ibland gå in och ge bidrag i dom fall man tex är sjukskriven men saknar arbetsgivare som kan bekosta terapin. Men detta vet jag inte om det gäller för dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar