Frågor och svar om kompis

1 Oct 2002, 08:50 96
Tjej, 0 år
Question


Vad kan man göra för att bli mer social? Ibland känner jag mig så tråkig att tillockmed jag förvånar mig själv... Hoppas ni kan svara på detta. Tack på förhand!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Till viss del kan man träna upp sin sociala förmåga, men det mesta handlar enligt min erfarenhet om att man jobbar på att skaffa sig positiva erfarenheter av kontakt med andra människor, för det man har positiva erfarenheter av vill man oftast ha mer av.
Så känner man sig väldigt tråkig och "icke social" så kan man liksom göra en liten plan för vad man skall inrikta sig på att göra. Lämpligast är om man försöker fundera ut saker man är intresserad av. Är man inte så där jätteintresserad av något alls tar man ändå det som känns mest okay. Det kan vara sport, musik, teater, natur eller precis vad som helst. Sedan försöker man hitta ställen där man kan träffa andra som är intresserade av just det här. Det finns föreningar för det mesta, och/eller ställen man kan gå till typ musik- eller Internetcaféer, friluftsområden, kulturhus av olika slag, idrottsarenor, osv, osv.
När man väl är där försöker man få kontakt med andra, gå någon kurs, vara med på arrangerade aktiviteter osv. Poängen är att man oftast får kontakt med andra genom att man naturligt börjar prata om det man är där för, och det man kanske håller på med. Efterhand brukar man märka att man tycker det är kul just för att man har andra som man gör saker tillsammans med, och då brukar ett behov av sociala kontakter växa fram.

Vill man inte göra det riktigt så genomarbetat handlar det mer om att man i skolan eller på arbetet om man istället jobbar, faktiskt tar kontakt och pratar med andra på raster och fikapauser. Man kanske inte alltid har lust, men man kan typ bestämma att man under en månads tid skall gå fram och prata med någon varje dag. Sedan får man utvärdera det hela och se ifall man tycker att det ger något. Att se till att hänga med på fester, eller andra aktiviteter som anordnas inom skolan eller på jobbet är också en sak man kan bestämma sig för att göra även om man inte alltid har lust. Men samma sak gäller där att man får utvärdera efter en tid om man tycker att det ger något. För jag tycker inte man skall vara social bara för att man ska, utan det ska ju faktiskt ge något också! Det här med att vara social ska inte vara något man känner ett krav på att vara. Man behöver inte vara på topp och prata med allt och alla jämt, utan det är helt okay att vilja vara för sig själv ibland och faktiskt vara tråkig ibland. Om man tillåter sig själv att vara det så brukar man efter ett tag känna att man har ett behov av att prata med andra och då gör man det så länge man känner för det och sedan låter man bli. Det är ett annat sätt att se det på, sedan får du välja vilket du tycker passar dig utifrån dina egna värderingar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar