Frågor och svar om samlag

1 Oct 2002, 08:59 152
Tjej, 0 år
Question


vilket preventivmedel är bäst att använda när man har sex?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Kondom är alltid bra att använda oavsett vad man använder för övrig, då det är det enda preventivmedel som samtidigt skyddar mot överförbara sjukdomar. Ofta vill man ändå kombinera kondom med något annat preventivmedel för att känna sig 100% säker att inte bli gravid.
Har man sedan en fast relation och man vet att båda är smittfria så finns det ju många andra bra alternativ också. Men det går inte att säga vad som är det bästa eftersom det beror så mycket på vad man själv kan tänka sig använda, den egna livssituationen, och vilket sexuellt beteende man själv har.
Därför är mitt råd att du söker upp barnmorskan på närmaste Ungdomsmottagning och tar en diskussion med henne om vad som skulle passa dig. Du kan också få mycket information av skolsköterskan om du går till henne/honom istället.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar