Frågor och svar om kompis

7 Oct 2002, 09:44 225
Annat, 0 år
Question


Jag e en 16 årig tjej och har aldrig kysst någon eller har haft sex medan alla andra har gjort det .. jag känner mig lite utanför... vad e prublemet med mig?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan förmodligen verka för dig som om alla runt omkring dig har haft sex, men verkligheten brukar vara lite annorlunda när man väl skrapar på ytan. Det är enligt undersökningar långt ifrån alla som har haft sex vid 16 års ålder. Många väntar tex långt upp i 20-åren innan dom har sex.
Det handlar ju mycket om att man skall träffa någon man tycker om tillräckligt mycket för att man ska VILJA kyssa honom/henne eller ha sex. Vissa träffar någon ganska tidigt, emedan det tar längre tid för andra. Men tyvärr så är det också så att många liksom du känner pressen idag på att ha kysst någon, hånglat och haft sex, varför det faktiskt är en hel del som har sex utan att egentligen VILJA det, utan mer för att kunna säga att man gjort det och känna sig som "alla andra". Dessutom finns det en hel del som känner den här pressen så starkt att dom säger att dom haft sex, eller beter sig som om dom haft det, utan att det är så i verkligheten. Det här handlar väldigt mycket om att man i unga år är så rädd för att vara "onormal", eller avvikande på något sätt, varför många stressar med olika saker för att liksom känna att dom hänger med.

Det är välidgt synd att det ska vara så, för många får tyvärr en väldigt dålig sexdebut, vilket kan sitta i ett bra tag och ställa till det när det gäller det fortsatta sexlivet. Om du tänker efter så tror jag att du själv inser att det då är bättre att vänta tills rätt kille och rätt tillfälle uppenbarar sig, och det kan man ju liksom inte styra utan det händer när det händer.
Så jag säger till dig att det inte är något problem med dig överhuvudtaget, utan din känsla av att vara utanför beror inte på att du är sen med kyssar och sex, utan mer på andra är tidiga, eller låtsat vara tidiga för att känna sig inne. Så även om det inte är lätt, försök att låta bli att känna dig utanför och avvikande för det är du inte. Prata gärna också med andra tjejer om det här ifall du har tillfälle till det. Det brukar då oftast visa sig att en hel del inte har så mycket erfarenhet utan är lika oroliga som du, emedan andra kan ha både bra och dåliga erfarenheter att dela med sig av. Men som du säkert förstår så är det här inget man tar på en femminuters rast i skolan, utan det är mer om du träffar andra tjejer och typ går och fikar, eller ni träffas hemma hos någon så ni kan prata i lugn och ro. För oftast krävs det att någon vågar berätta om att man inte har så mycket erfarenhet och att man känner sig lite orolig, för att andra skall våga berätta hur dom tänker och hur det är för dom. Och då brukar som sagt verkligheten vara en annan än den man uppfattar annars.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar