Frågor och svar om obesvarad kärlek

7 Oct 2002, 10:46 152
Annat, 0 år
Question


Hej, jag är en kille på 16 år och jag har ett stort problem.
cirka nittio procent av alla kvinnor jag blir förälskad i är oftast trettio år eller äldre.
Mellan tjugofem och fyrtio år är alla kvinnorj ag blir förälskad i men jag är bara 16 år.
Är detta normalt? jag tror att det är för att alla de här kvinnorna är mer mogna och kvinnliga som det blir så.
Är det vanligt att en 16åring får ihop det med en 25-35årig kvinna?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är enligt min erfarenhet inte så jättevanligt att man som 16-åring blir förälskad i så pass mycket äldre kvinnor. Men det är inte helt ovanligt heller, speciellt inte om vi pratar om kvinnor mellan 25-35.
Vissa människor söker något annat än det dom finner hos jämnåriga, varför det finns en del både killar och tjejer som föredrar en äldre partner, precis som det finns både kvinnor och män som föredrar en yngre partner.

Uppenbarligen är det något som du tilltalas av hos den mer mogna kvinnan, men man vet ändå aldrig ifall det alltid kommer att kännas så för dig. Det är nämligen sådant som kan ändras med tiden.
Men oavsett detta så finns det precis som du säger vissa problem med ditt intresse för äldre kvinnor. Dom flesta kvinnor i den åldern är nämligen inte intresserade av en partner som är så pass mycket yngre. Om vi säger att du hade varit 25 år och varit intresserad av en kvinna som var typ 40-50, hade det inte heller varit lätt. Men det hade ändå inte varit lika svårt som det förmodligen är nu, då en 25-åring ändå räknas som vuxen, varför det är lite mer lika förutsättningar än vad det är mellan en 16-åring och en 35-åring. Du har ju sannolikt inte avslutat din skolgång än, och bor förmodligen fortfarande hemma, vilket gör att ditt liv skiljer sig ganska markant från en äldre kvinnas. Detta i sig kan göra att en kvinna i den åldern du pratar om, aldrig skulle intressera sig för en kille i din ålder, emedan hon i vissa fall skulle kunna intressera sig för en 25-åring även om åldersskillnaden är stor.
Så tyvärr tror jag inte du ska ha så stora förhoppningar om att få till en relation med en så pass mycket äldre kvinna. Möjligtvis kan en kvinna i början av 20-åren bli intresserad men annars är det min erfarenhet att det är ganska ovanligt med ett förhållande mellan en 16-åring och en 25-40 åring. Jag kan dock aldrig utesluta möjligheten totalt, varför du inte behöver se det hela som omöjligt utan mer som väldigt svårt. Men ett litet varningens finger vill jag ändå höja, och det är att du försöker vara uppmärksam på att inte bli utnyttjad på något sätt som kan såra dig, om du nu ändå bestämmer dig för att försöka få till ett förhållande med någon äldre kvinna som du är intresserad av. Det är nämligen inte bara män som kan utnyttja yngre tjejer, vilket dom flesta brukar tänka, utan det finns kvinnor som kan tänka sig att sexuellt utnyttja en ung kille också, varför du bör vara lite vaksam och se till så du inte råkar illa ut på något sätt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar