Frågor och svar om förhållande

9 Oct 2002, 08:11 117
Tjej, 0 år
Question


Jag är tillsammans med en kille som samtidigt är min bästa vän. Jag älskar honom men jag har träffat en kille nu som jag blivit förälskad i som jag vill vara med och tänker på....vad ska jag göra

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vad det handlar om i grunden är ju att du ska bestämma dig för vem du egentligen vill ha. Det finns flera sätt att hantera den här situationen, och vad man väljer beror mycket på vilken person man själv är, vilken typ av relation man har till sin nuvarande partner osv. Därför ger jag dig några alternativ så får du själv se vad som passar dig.

Ett sätt att komma fram till vilken kille man ska välja är faktiskt att prata med sin nuvarande partner och berätta om hur man känner. Det kanske låter knäppt i dina öron, men är man både partners och varandras bästa vänner så funkar det ibland att snacka om sådana här saker. Det kan förvisso kännas väldigt jobbigt att berätta att man blivit förälskad i någon annan, men samtidigt vet dom flesta om att man kan bli förälskad emellanåt här i livet även om man har ett förhållande. Det behöver ju inte betyda att man vill satsa på förälskelsen, för den kan ju vara ett sätt att söka spänning på, och behöver inte betyda så mycket i sig. Pratar man då med sin partner så kan man i bästa fall komma varandra både närmare, och inse att man kanske borde förändra vissa saker i relationen så man känner mer glädje, spänning osv. Men detta alternativ kräver som du säkert förstår att man verkligen har en nära relation till sin partner och att man kan vara så här pass öppna med varandra. Det kräver också en viss erfarenhet och mognad, så inte bara partnern blir arg eller svartsjuk. Därför måste du själv avgöra om detta är ett vettigt alternativ.

Ett annat sätt att ta reda på vad man vill är ju helt enkelt att börja umgås mer med den här nya killen. Då menar jag inte att man skall sätta igång att vara otrogen, men man kan umgås som vänner och lära känna varandra lite bättre. Förälskelsen är ju nämnligen en känsla som inte säger så mycket om den man är förälskad i, utan mer en känsla som ger en förskönande bild av verkligheten, dvs vi ser det vi vill se. Umgås man då ett tag som vänner och börjar prata mer med varandra om saker som är viktiga för en själv och den andre, lär man ju känna personen på ett annat sätt än om man bara går runt och flirtar osv. Efter ett tag brukar verkligheten komma ikapp känslan. Ibland så visar det sig vara drömkillen och känslorna växer, men i en hel del fall blir det faktiskt tvärtom.
Har man träffat drömkillen och känslan håller i sig, ja, då kanske inte valet är så svårt längre, och då får man ta konsekvenserna och helt enkelt göra slut med sin kille, vilket jag rekommenderar att du i sådant fall gör INNAN du inleder ett verkligt förhållande med den nya. För även om man ibland tvingas såra någon så mår man bättre med sig själv om man vet att man betett sig schysst.
Och om det nu visade sig vara en okay kille, men ingen drömkille, ja, då är ju ingen skada skedd om du förstår vad jag menar.

Det tredje alternativet jag ger dig är att du helt enkelt drar dig undan alltihop ett tag och försöker känna efter hur du egentligen vill ha det. Det kan nämligen vara så att det är svårt att komma tillrätta med sina känslor så länge som man befinner sig mitt uppe i alltihop, varför man kan behöva vara ensam ett tag för att komma fram till hur man känner. Det behöver inte vara så dramatiskt som att du åker bort eller någonting om du nu inte har möjlighet till det. Men försök hitta tillfällen där du är för dig själv och skapar lite distans till hela situationen. Vissa tycker det är bra att gå ut på promenader för sig själv, andra föredrar att stänga in sig i ett rum och lyssna på musik, osv, osv. Du hittar säkert något sätt, men det kan betyda att du måste förklara för din pojkvän att du behöver vara lite för dig själv ett tag så du får lite andrum. Sedan gäller det att tänka och känna efter. Vad betyder din nuvarande relation för dig? Hur funkar er relation? Hur känner du inför din nuvarande pojkvän? Hur känner du inför den här nya killen? Hur skulle ett förhållande med den nya killen kunna funka?
Ja, det finns många frågor att fundera över, men ta den tid det tar, så tror jag att du kommer fram till hur du vill ha det.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar