Frågor och svar om bråk

9 Oct 2002, 09:06 135
Tjej, 0 år
Question


min kille har precis gjort slut, vi var ihop i 1 år och 3månader... vi var tillsammans jämt och ständigt.. jag kan säga jag gjorde allt för honom, och han gjorde väl allt för mig med... men ändå så tog det slut.
nu undrar jag hur jag skall komma över honom? för jag vet inte riktigt vad jag skall gör utan honom.
jag saknar honom otroligt mycket och nånstans vill ha tillbaka honom. men vet inte riktigt hur jag skall kommaöver honom eller om jag skall vänta tills han kommer tillbaka själv.. för nånstans tror jag att han kommer tillbaka... jag vill ha lite tips hur jag skall göra, för allt känns ganska hopplöst just nu.
när man pratar med honom så säger han att han saknar mig oxå, men vill inte bråka mer.jag undrar mycket vad jag har gjort för fel och hur det kunde bli så här. men finner inga svar. behöver hjälp!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det verkar som om ert förhållande sprack av andra orsaker än att era känslor för varandra dog ut. Det är väldigt vanligt att det är så, och det kan självklart skapa en viss förvirring där man undrar över varför man inte kan vara tillsammans när man nu har känslor för varandra. Men som jag sade så är det ganska vanligt att förhållanden spricker av andra skäl, då det inte bara krävs att man älskar varandra, man ska komma överens som personer också, ge varandra tillräckligt med utrymme, ha saker att dela med varandra osv. Det är många saker ett förhållande kan spricka på, utan att det har med kärleken att göra.
Uppenbarligen så upplevde din kille det som att ni bråkade mycket och att ni inte kom överens som personer. Men det betyder inte att du måste gjort något fel. Ibland funkar man inte som personer helt enkelt, även om det kan vara svårt att acceptera. Sedan är det olika hur länge och hårt man kämpar för att få ett förhållande att funkar. Vissa är envisa så in i bomben och kämpar och snackar ideligen för att hitta vägar att lösa tex konflikter på, emedan andra ger upp vid första lilla motstånd. Det här beror mycket på hur man är som personer, varför det inte går att säga vad som är rätt och fel. Var och en har ju rätt att bestämma hur mycket dom vill satsa på att få ett förhållande att funka eller inte.

Detta betyder inte att du behöver låta bli att försöka finna dom svar du behöver för att kunna gå vidare. Du kan visst prata med ditt ex och fråga honom upprepade gånger vad det var som gick fel i hans ögon. För även om ni inte blir tillsammans igen så lär man sig alltid något, och dessutom har man ofta lättare för att acceptera och gå vidare om man förstår vad det var som hände.

Sedan när det gäller hur du själv ska göra, om du ska vänta på honom eller försöka komma över honom, så tycker jag att du i första hand skall satsa på att hitta ett liv du själv är nöjd med. När man har varit ihop länge och varit tillsammans jämnt, så blir det ju självklart ett stort tomrum när förhållandet spricker. Det är därför naturligt att man saknar varandra tills man fyllt tomrummet med något annat. Ibland försöker man ta upp förhållandet igen för att det känns så jobbigt att vara ensam, och man inte tycker att man hittar något annat att fylla tomrummet med, men det brukar inte bli så lyckat, då det oftast ganska snabbt är tillbaka i gamla hjulspår igen med samma problem som man hade innan man gjorde slut. Så väljer man den lösningen, är det viktigt att man verkligen försöker komma till rätta med det som gick fel förra gången för att undvika att hamna där igen.

Därför kan det ibland vara bättre att försöka få lite distans till det hela och istället jobba på hur man vill att ens liv ska se ut när nu relationen försvunnit. Ett sätt att göra det är att försöka odla kontakterna med kompisarna, följa med på saker dom gör, och även själv komma med idéer om vad man kan hitta på. Även om man inte alltid har sådan lust att göra så mycket så kan det vara bra att försöka ändå, för efter ett tag brukar man ändå känna att det finns andra saker som är roliga.
Sedan är det förvisso även viktigt att man ger sig själv tid att sörja och vara ensam med sina tankar och känslor, så man inte bara stressar runt hela tiden och försöker hitta grejor att göra. Men oftast brukar man inte ha speciellt svårt för att sitta och vara ledsen, medan det där andra att träffa folk och hänga med på aktiviteter brukar vara lite svårare. Men det gäller alltså att ge sig själv chansen att upptäcka saker som kan fylla tomrummet, och det gör man inte genom att sitta hemma på sitt rum hela tiden, utan en lagom balans är bäst.

Om du lyckas med detta och börjar hitta andra saker och människor du kan umgås med så livet börjar kännas meningsfullt för dig igen, så är du också lite bättre rustad för att ta ställning till om det verkligen är din gamla pojkvän som är den rätta för dig. För i ett sådant läge kan du se på honom med lite nya ögon och inte bara gå på en gammal saknad som alltså är naturlig att den finns där när man bryter upp, men som sällan är en tillräcklig grund att bygga ett förhållande på.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar