Frågor och svar om missbruk

14 Oct 2002, 08:40 152
Annat, 0 år
Question


Ja vet inte vad ja ska göra. Min pappa dricker hela tiden men ja vet inte om han är alkholist. Ja har pratat me honom om det. Han sa att han skulle sluta me han håller inte det han har lovat. Ja bor inte hemma hos min mamma längre har lite kontakt me henne. Men ja känner mig ensam. Jag har många kompisar som jag kan prata med allt om. Och de gör jag men ja tror inte att de förstår hur dåligt jag mår egentlingen. Vad ska ja göra, kan man prata me någon så att man mår bättre? Vart ska man gå då isånnafall? Jag skulle bli jätte glad om ja fick hjälp me mitt liv...

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det kan vara precis så där som du säger, att man känner sig väldigt ensam när det börjar strula med föräldrarna. Det låter ju tyvärr som om din pappa har problem med alkoholen, och det är vanligtvis oerhört svårt för dom andra i familjen att påverka, då personen som dricker sällan klarar av att hålla löften om att sluta. Oftast krävs det någon hjälp utifrån för att få slut på drickandet, men den hjälpen måste din pappa vilja söka själv, det kan du tyvärr inte göra åt honom.
Nu vet jag inte om det är så att du inte har någon kontakt med din mamma överhuvudtaget, men om ni fortfarande träffas och pratar ibland, så kunde du kontakta henne och be henne att göra något för att hjälpa upp situationen. Det kan vara att hon pratar med din pappa och försöker förmå honom att söka hjälp, eller att hon hjälper dig så du inte behöver känna dig så ensam.
Du får själv fundera över om detta är en möjlig väg, eftersom det beror så mycket på vilken relation din mamma och du har, samt vilken relation din mamma och pappa har.

Jag vet att det ofta kan vara så som du beskriver det, att kompisarna inte riktigt förstår hur dåligt man mår även om man berättar det. Det kan nämligen vara svårt för andra att riktigt sätta sig in i hur det kan kännas i olika jobbiga situationer, speciellt när man är ung och inte själv har så mycket livserfarenhet. Men jag tycker ändå att det är bra att du pratar med dina kompisar, för även om dom inte förstår fullt ut, så fattar dom säkert en hel del, varför dom förmodligen ändå kan vara ett stöd för dig.
Det du kan göra nu på egen hand för att må bättre är precis det som du var inne på själv, nämligen att gå till någon annan vuxen och prata. Du kan tex gå till skolkuratorn eller kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning (titta under länken "din mottagning" för att hitta telefon och adress). När man går till en kurator kan man få hjälp på många olika sätt. Dels kan det kännas skönt att ha någon som förstår att prata med, eftersom man då inte känner sig så ensam, och dels kan man få hjälp med lite olika idéer kring hur man kan göra och tänka i olika svåra situationer. För när man har det jobbigt och mår dåligt så behöver man oftast någon som kan ge en stöd och hjälp i hur man ska hantera olika situationer och sina egna känslor, så att man kommer vidare i livet och hittar en väg som känns bra. Och det kan en kurator hjälpa dig med.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar