Frågor och svar om onani

14 Oct 2002, 09:24 172
Annat, 0 år
Question


Jag är 17 år och har onanerat ända sedan jag var helt liten, och så småningom började jag tänka på olika fantasier för att upphetsa mig själv. Är det normalt? Sen efter att jag fick mens och började använda tamponger fick jag idén att använda olika föremål jag sätter in i slidan i stället för penis. Det känns mycket bättre än utan och jag kommer jättefort. Men jag blev lite orolig vid ett skede för stången som jag använder är ganska lång och jag brukar självklart inte knuffa den ända in men vad händer om den går för långt av misstag? Kan det vara farligt för framtida graviditet om stången går in i livmodern (om det är möjligt)? Tack för en jättebra sida, jag har läst många av dina svar Bosse och jag tycker de i allmänhet är mycket fiffigare och förnuftigare än tex "Kära Katrina" med mera som man läser i tidningar. Kram!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Att ha olika fantasier när man onanerar är väldigt vanligt. Sexuella fantasier förstärker oftast upplevelsen av olika sexuella aktiviteter, varför jag tycker att man skall tillåta sig själv att vara fri i tanken och låta fantasierna komma och gå som dom oftast gör av sig själv. Vissa personer blir väldigt oroliga för att dom fantiserar om en massa saker som dom aldrig skulle kunna tänka sig vara med om i verkligheten. Men i det avseendet tycker jag att man skall betrakta fantasier som drömmar, och det är ju få som får dåligt samvete eller blir oroliga för att dom drömmer en massa orealistiska saker, eller tänker sig att dom ska gå ut i verkligheten och göra det dom drömt om under natten. Därför kan man se både drömmar och fantasier som ett sätt att få utlopp för en massa olika känslor och stämningar utan att det skadar någon, och utan att man själv behöver trassla till sitt liv. Sedan finns det ju en massa andra dimensioner i det här med drömmar och fantasier också som har mycket med en mental bearbetning att göra, men det ska jag inte gå in på här för då kommer vi lite långt ifrån din fråga.

När det sedan gäller det här att du använder föremål, så finns det en risk för att du skadar dig själv om du av misstag kör den här stången du pratar om för långt in. Exakt vilka skador du kan få kan jag inte svara dig på då jag saknar medicinsk kompetens för det, men att det kan uppstå skador som kan trassla till det för dig i framtiden när det gäller graviditet osv kan jag svara på. Sedan beror det som sagt på hur långt du för in den, och hur hårt. Det krävs en del våld för att du ska skada dig så pass illa att du inte kan bli gravid, och eftersom kroppen reagerar med smärta så märker du om du är lite uppmärksam, när du kommer för långt in. Men då gäller det som sagt att du inte är så pass upphetsad att du bara stöter på och inte reagerar på smärtsignaler.
Vidare så hoppas jag att stången du nämner inte är vass på något vis, för då är risken stor att du skadar dina slemhinnor. Se också till att den är ren för att undvika infektionsrisk.
För att komma ifrån problemet vore det därför bättre om du hittade ett förmål som inte är så långt att du kan skada dig själv. Om du provar lite försiktigt så känner du ju nämligen smärta när du börjar göra illa dig själv och då är det för långt. Så mitt tips är alltså att du försöker hitta något annat istället för den här stången du har, så du inte av misstag skadar dig själv på något sätt. Sedan kan du gärna skicka en direkt fråga till vår barnmorska eller fråga barnmorskan på närmaste Ungdomsmottagning om du är intresserad av att få närmare svar på exakt vilka skador man kan få.
Sist men inte minst, tack för berömmet, det värmer!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar