Frågor och svar om incest

22 Oct 2002, 11:32 806
Tjej, 0 år
Question


kan man bli gravid om man haft sex mä nån inom sin egna familj? e d möjligt?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är lika möjligt att bli gravid med någon inom den egna familjen som med någon utanför familjen.
Om du blivit utsatt för övergrepp inom familjen bör du söka hjälp omedelbart. Om du dessutom misstänker att du blivit gravid så är det viktigt att du söker hjälp omgående eftersom det är stora risker att fostret blir skadat om det är en nära släkting som är den andra parten.

Du kan vända dig direkt till barnmorskan eller kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning, eller skolkuratorn/skolsköterskan om du fortfarande går i skolan. Det är ett allvarligt brott som i sådant fall har blivit begånget mot dig, och en polisanmälan bör göras. Men i första hand är det viktigt att du själv får hjälp att hantera hela situationen och komma ur detta, varför jag hoppas att du orkar gå till någon av dom jag räknade upp och berätta vad som hänt dig. Tillsammans kan ni sedan prata om hur du ska göra med polisanmälan och hela den biten. Men tänk på dig själv i första hand och sök hjälp. Gå gärna in också på hemsidan www.hopp.org
Där hittar du en del information som kanske kan vara till hjälp för dig, och dom har även namn och telefonnummer till kliniker som specialiserat sig på att hjälpa personer som blivit utsatta för incest.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar