Frågor och svar om kompis

23 Oct 2002, 09:06 483
Annat, 0 år
Question


hej, ja e så himlans avundsjuk jämt på min kompis... usch... hon får typ alla killar.. så fort hon får en kille eller typ börjar babbla o så med honom så är det så att ja också börjar gilla honom... Jag gillar en kille också men jag vet inte om han gillar mej? Vad f*n ska jag göra??... hjälp!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är en vanlig situation du bekriver det här att ens kompis kanske är populärare än vad man själv är. Vad kan man göra åt det då?
Ja, enligt min erfarenhet måste man till att börja med bestämma sig för om man vill jobba på att acceptera det hela, eller om man vill jobba på att bli populärare själv.

Att jobba på att acceptera det hela kan tex innebära att man pratar med sin kompis om hur man känner. Vinsten med det är att man inte behöver gå runt med sin känsla av avundsjuka i smyg, för gör man det så kan den ofta trassla till vänskapen med tiden. Om man istället snackar med sin kompis och berättar att man känner som man gör, har man tagit första steget mot att acceptera situationen.
Vidare kan det innebära att man själv, eller tillsammans med sin kompis försöker se vilka bra egenskaper man själv har och tar fasta på dessa. För även om ens kompis är väldigt populär så kan man ju själv vara en attraktiv tjej ändå. Det är ju inte svart eller vitt om du förstår vad jag menar. Därför är det bra att lyfta fram dom positiva egenskaper man själv har och jobba på att vara stolt och nöjd över sig själv. Så att acceptera situationen handlar alltså inte om att trycka ner sig själv och se sig som något hopplöst fall, utan mer om att ta fasta på det man själv har och vara nöjd och glad för det, och sluta jämföra sig med sin kompis.

Om man nu väljer att gå den andra vägen istället och vill jobba på att bli mer populär, så kan det tex handla om att man även då pratar med sin kompis, men då utifrån ett annat perspektiv. Har man en kompis som är populär och man själv vill bli mer populär också, så är det ju vettigt att försöka lära av sin kompis. Så därför kan man prata med kompisen och fråga varför hon tror hon är så populär och hur hon tycker man själv skulle göra för att bli mer populär. I det fallet försöker man få nytta av ens kompis egenskaper istället för att bara vara avundsjuk på henne. Man kan själv också studera sin kompis när hon tar kontakt med killar och se hur hon egentligen bär sig åt, och sedan kan man försöka själv. Tänk bara på att man aldrig kan härma en annan människa fullt ut, men man kan hämta tips och idéer genom att prata och kolla på hur andra gör. Sedan gäller det att man själv hittar ett sätt som känns rätt för en själv.

När det sedan gäller det här med att du gillar en kille och inte vet om han gillar dig, så skulle du tex kunna börja med att snacka med din kompis om detta. Fråga henne om vad hon skulle gjort i det här läget och se om det är något du kan använda. Annars får du fundera över hur du ska kunna ta kontakt med honom så du får veta ifall han är intresserad eller inte. Allt från att gå fram och prata om något spontant, eller något man tänkt ut i förväg, till att man använder blicken och helt enkelt flirtar för att se om man får något gensvar, kan funka.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar