Frågor och svar om här kan man få hjälp!

4 Nov 2002, 10:05 397
Tjej, 0 år
Question


sk. lyckopiller hur får man tag på det? och vad krävs för att man ska få det?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det som i vardagslag kallas lyckopiller är medicin som i första hand används för depressioner och nedstämdhet. Medicinerna är receptbelagda och tämligen dyra. För att få läkemedel av den här typen måste man alltså ha ett recept av en läkare. Det du behöver göra är alltså att beställa tid hos en läkare och diskutera igenom dina problem med henne/honom. Läkaren gör då en bedömning ifall medicinen ifråga kan ha effekt på dina problem, och om ni kommer fram till att så är fallet får du ett recept att hämta ut på apoteket.
Det finns klara beskrivningar om vilka kriterier som gäller för att man skall diagnosticeras som deprimerad eller nedstämd, men enligt min erfarenhet skiljer sig dels läkarnas kompentens, och dels deras bedömningar åt, varför det inte går att säga exakt vad som krävs. Men kontakta din vårdcentral för en tid ifall det är så att du känner att medicinering skulle kunna vara ett alternativ för dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar