Frågor och svar om förhållande

6 Nov 2002, 09:20 211
Tjej, 0 år
Question


Hej! jag är en tjej på 17år. Jag har en pojkvän och så (är dock osäker med mina känslor till honom) hur som hellst, det är själva otroheten jag har problem med! har varit otrogen tidigare och nu har jag gjort det igen och jag går över gränserna överdrivet mycket; att jag varit med fler killar på en o samma natt..(var påverkad)
det är kanske inte en ursäkt men jag är rädd för att det blivit en vana, att jag en gång varit det och därför lär jag fortsätta så. Jag vill inte bli en sån! Men det är jätte svårt! alla dessa frestelser och sedan att man är osäker med sin partner ger det hela en ursäkt, jag vet att inget av det jag tagit upp är någon ursäkt för mitt handlande.
Önska jag kunde få hjälp om detta, vill inte vara otrogen men ändå slippa skuldkänslor..vill få skuldkänslor för att lära mig uta dem... Vad är felet?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan inte svara på varför du gör som du gör. Jag vet för lite om dig för det. Men uppenbarligen är ditt beteende något som oroar dig och utgör ett problem för dig.
Din otrohet kan både ha något med dig som person, och din nuvarande relation att göra. Det är inte ovanligt att människor söker tex bekräftelse på sig själva som personer genom otrohetsaffärer. Ibland handlar det om att man får för lite bekräftelse i sitt nuvarande förhållande, och att man därför går ut och söker den någon annanstans, och ibland så handlar det om att man helt enkelt har ett så stort behov av bekräftelse att man behöver få det från flera hela tiden, oavsett hur mycket man får i sin nuvarande relation. Vad som gäller för dig kan jag alltså inte säga, utan det behöver man i sådant fall reda ut genom vidare samtal. Just för att du plågas av din otrohet och inte förstår ditt eget beteende så tycker jag att det vore all idé för dig att faktist skaffa dig en samtalskontakt och försöka reda ut det här för dig själv. Det verkar som om du hoppats att dina skuldkänslor skulle växa sig så starka att det skulle få dig att sluta, men enligt min erfarenhet så funkar det sällan så, utan bäst är om man själv kan ta tag i det tillsammans med tex en kurator och försöka reda ut för sig själv hur man ska hantera dom känslor som gör att man väljer att vara otrogen.

Vidare så kanske du bör fundera lite över din relation och jobba på att komma fram till något beslut kring hur du vill ha det. Att ha en relation så där lite halvdant och inte vara säker på att man vill vara tillsammans är ju jobbigt i sig. Så försök att i lugn och ro tänka och känna efter hur du egentligen vill ha det. Men som jag sade så hänger ibland otrohet och halvdana förhållanden ihop, varför du även kan ta upp ditt förhållande om du nu väljer att gå till skolkuratorn eller kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar