Frågor och svar om sexuellt utnyttjande

7 Nov 2002, 12:04 446
Tjej, 0 år
Question


hej! En kompisar till mig taffsade på en annan kompis till mig. Dom två VAR oxå mycket bra vänner. Han tog på hennes bröst och kön när han trodde hon sov, det gjorde hon dock inte. Hon blev chockad och visste inte vad hon skulle göra, hon låtsades vakna så han skulle sluta. Hon och han hittade ofta på saker med varandra. Då även festat, det har hänt mer än en gång att hon deckat i hans närhet. han kan mycket möjligt ha gjort mer än bara taffsat. Men det vet vi inte och det går inte att bevisa. Jag undrar vad det kallas det han har gjort och om det går att anmäla. bode hon och jag mår jätte dåligt och är besvikna på våran X.kompis.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag är ju tyvärr ingen jurist, varför jag inte kan säga vad övergreppet benämns som, men om jag tolkar brottsbalken rätt så handlar det om "sexuellt utnyttjande", eller "sexuellt ofredande".
Men oavsett vad det kallas så är det inte tillåtet att göra så här, varken att ta på någon annans kropp på detta sätt, eller försöka utnyttja att någon sover, så din kompis kan anmäla det. Antingen går hon direkt till polisen själv, eller så pratar hon först med tex skolkuratorn eller kuratorn på Ungdomsmottagningen så hon får stöd om hon behöver det, när hon gör sin anmälan. Det är bra om hon vänder sit till en kurator oavsett om hon gör anmälan på egen hand eller inte då sådana här saker är jobbiga att hantera även om man har vänner som du att prata med. Om du känner behov av det kan du också söka upp kuratorn, eller så går ni tillsammans för att snacka om det hela.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar