Frågor och svar om förälder

11 Nov 2002, 12:23 115
Tjej, 0 år
Question


Min pappa har skilt sig från sin sambo och har skaffat en ny. Jag tål inte henne och hennes sätt det hjälper inte att prata med henne heller. Pappa har oxå blivit påverkad av henne som t.ex ibland gör han som hon säger. Han bryr sig inte längre. VAD SKA JAG GÖRA? HJÄLP MEJ!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När nu läget är som det är, tycker jag att du i första hand skall strunta i den nya kvinnan, och lägga energin på att få din och din pappas relation att fungera istället. Försök därför att få din pappa att sitta ner med dig och prata, när inte den nya kvinnan är med. Säg till honom att du behöver prata med honom och att du vill att ni gör det ensamma. Det är nämligen viktigt att man sätter sig ner i lugn och ro och pratar om sådana här saker. För om man försöker snacka om det hela mitt i vardagen när alla har fullt upp med sitt, är det lätt hänt att man inte lyssnar ordentligt utan bara känner sig sviken eller anklagad. Men får du din pappa på tu man hand, kan ni förhoppningsvis snacka om det här utan att det blir bråk.

Försök sedan förklara för honom hur du känner dig, och att det är svårt för dig när du och hans nya kvinna inte kommer överens. Säg också att du känner det som om han blir förändrad när han är med henne, och försök att ge något exempel på vad du menar. Men det viktigaste av allt är kanske att du berättar för honom att du blir orolig för att han inte ska bry sig om dig längre, då han verkar så upptagen och påverkad av sin nya partner. Jag tror nämligen att det är viktigt för din pappa att få höra detta så han kan berätta för dig hur han tänker och känner.
I ett sådant här samtal är det viktigt att du försöker prata om din och din pappas relation och att du försöker låta bli att gå på hans nya partner. För om samtalet börjar handla om henne, istället för om dig och din pappa, är det lätt hänt att han börjar försvara henne, och du återigen känner dig sviken. Det är inte lätt att gå den här balansgången, men därför är det viktigt att du säger att det är ER relation som gör dig orolig, så ni kan prata om hur ni ska kunna funka, trots att du och hans nya inte gör det, än så länge åtminstone.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar