Frågor och svar om få kontakt

11 Nov 2002, 12:35 120
Kille, 0 år
Question


Jag är en kille på 21år som är jättekär i en fem och år yngre tjej. Jag misstänker att hon vet att jag gillar henne.
Mina kompisar säger att jag är äcklig som bara bryr mig om småtjejer men jag är vekligen kär.

Hon är det första jag tänker på när jag vaknar, det enda jag tänker på om dagarna och det sista jag tänker på innan jag sommnar.

Är detta något att satsa på eller är hon för ung så jag bara får försöka glömma henne?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag tycker inte att det finns något äckligt med att du som 21-åring är kär i en 16-åring. Visst är det en skaplig åldersskillnad er emellan, men hade ni varit en del äldre båda två, hade fem år inte varit något överhuvudtaget. Det är när man är ung som fem år KAN vara en stor skillnad, men det behöver inte vara det. Självklart finns en del praktiska skillnader. Du kanske är ute på arbetsmarknaden eller pluggar på typ högskola, emedan hon fortfarande går i gymnasieskolan. Du kanske har egen lägenhet, medan hon sannolikt bor hemma fortfarande. Du kommer in på vissa dansställen där hon inte har åldern inne osv, osv. Det finns som sagt en del praktiska skillnader som kan ställa till det lite om man försöker satsa på ett förhållande, men något hinder är det inte om man inte ser det som hinder. Vad det istället handlar om är ifall man är någorlunda på samma nivå som personer. Och eftersom du är i tidig vuxenålder och hon fortfarande räknas som ungdom, kan det vara lite skillnad, men återigen så behöver det inte vara så. Så är du bara medveten om dom eventuella problem som er åldersskillnad kan skapa, så finns det ingen anledning till att du inte skulle försöka lära känna henne lite mer för att se ifall även hon är intresserad av dig. I det fallet tycker jag att du ska strunta i dina kompisars kommentarer och gå på dina egna känslor. Sedan får du se om hon är intresserad och om du fortfarande är det när du väl lärt känna henne lite bättre. Svårare än så behöver det inte vara tycker jag.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar